Innenriks

Frykter flere faller utenfor

I flere fylker er det nå private bedrifter som skal få sykmeldte og arbeidssøkende ut i jobb. Bransjeforeninger frykter at de tyngste Nav-brukerne blir skjøvet ut av køen fordi de er for dyre.

Bilde 1 av 2

I 2014 bestemte daværende arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) at attføringstiltak for sykmeldte, arbeidssøkende og personer med nedsatt arbeidsevne skulle settes ut på anbud. Målet var å få en større bredde av leverandører, inkludert flere ideelle organisasjoner og sosiale entreprenører. Det motsatte har skjedd, ifølge en rapport Haaskjold.Co har utarbeidet for NHO Arbeid & Inkludering.

Resultatene etter første anbudsrunde viser at kommersielle bedrifter har vunnet godt over halvparten av alle kontraktene. I åtte fylker er kommersielle bedrifter nå dominerende på tiltaksplasser, samtidig som antall ikke-kommersielle aktører er blitt kraftig redusert. Det har skjedd en sterk polarisering på attføringsmarkedet, konkluderer rapporten.

Les også: Mister aktive tiltak

Penger teller mer

Flere bransjeforeninger roper varsku om utviklingen. De frykter at tyngre Nav-brukere vil falle helt utenfor arbeidsmarkedet når pris blir en avgjørende faktor for hvem som får tilbud om tiltaksplasser.

– Det som kommer til å skje, er at de som står langt fra arbeidslivet ikke får tilbud om tiltaksplass fordi det koster for mye å formidle dem. Når man skal inn i anbudssystemet, er prisen allerede bestemt. For den prisen klarer ikke bedriftene å ta seg av personer med store skrive- og lesevansker eller tunge psykiske vansker. Men det er jo nettopp de vi skal hjelpe, sier Johan-Martin Leikvoll.

Han er tidligere direktør for NHO Attføring, og jobber i dag som politisk rådgiver i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT).

– Vi er veldig engstelige for at både Navs krav til formidlingsevne og bedriftenes ønske om å tilfredsstille Nav, fører til at bedriftene ikke vil ta imot dem som står lengst unna arbeidslivet. Etter vårt syn blir hensynet til brukeren best ivaretatt av samfunnseide bedrifter som ikke har kommersiell drift som formål, supplerer direktør Dag Sandvik i Arbeidssamvirkenes landsforening (ASVL), som er en arbeidsgiverforening for vekst- og attføringsbedrifter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen nye ideelle

Ifølge Leikvoll har det ikke kommet til noen nye, ideelle aktører siden arbeidstiltakene ble anbudsutsatt.

– Det er hevet over enhver tvil at det er blitt mindre mangfold og mer monopolisering. De nye leverandørene som har vunnet fram, er i hovedsak kommersielle. Ingen av dem er ideelle, sier Leikvoll.

Det bekreftes av NHO, som mener det tvert imot er blitt plass til færre ideelle på tiltaksmarkedet. Årsaken er at Nav tidligere hadde større mulighet til å inngå avtaler om tiltaksplasser lokalt, i tillegg til at anbudene som legges ut er såpass store at ideelle og lokale leverandører ikke klarer å konkurrere mot de kommersielle.

– Mange av høringsinstansene var bekymret for om mer anbudsutsetting ville svekke tilbudet til de svakeste. Det er det for tidlig til å si noe sikkert om, men det er svært viktig at vi får en evaluering som ikke bare ser på om Nav har gjennomført anbudene på en teknisk god eller dårlig måte, men også om hva slags virkning det har hatt på tilbudet til brukerne, sier informasjonssjef Per Christian Langset i Arbeid & Inkludering i NHO Service.

Les også: Nav kjøper tjenster for 6,6 milliarder - vil gjøre mer av jobben selv

Ap: – Feilslått politikk

Utviklingen er et bevis på at regjeringens politikk har feilet, mener Rigmor Aaserud (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun deler bransjeforeningenes bekymring for de dårligst stilte Nav-brukerne.

– Dette viser at omsorgen regjeringen har for ideelle aktører er fraværende i praktisk handling. Regjeringen har mislykkes i å skape mer mangfold. Vi får inn store, kommersielle aktører med en ensrettet tilnærming til brukerne, mens små virksomheter med nisjepregede tilbud blir borte. For det første mener vi tiltakene i mye større grad burde gjøres av Nav selv, og for det andre at man burde legge rette for at ideelle fortsatt kan gi tilbud.

Også Fellesforbundet er kritisk til at ideelle aktører skvises ut av markedet.

– Vi ser en tendens til at det kommer inn mer konsernlignende selskap som tar over markedet på bekostning av det vi har hatt tidligere med flere ideelle aktører. Dette har vi fryktet hele tida, og det ser dessverre ikke ut som om frykten vår var ubegrunnet, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Arbeids- og sosialdepartementet svarer på kritikken i morgendagens avis.

Mer fra Dagsavisen