Innenriks

Frykter enda mer muslimhat

HETS: Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, sier uvettig begrepsbruk blant politikere og journalister gjør det lettere for mannen i gata å uttrykke hat mot muslimer.

INTERVJUET

Hvem: Mehtab Afsar, leder for Islamsk Råd Norge

Hva: Moskeer er blitt utsatt for truskler og sjikane den siste uka

Sist onsdag mottok en moské i Oslo en e-post om at alle moskeer i Norge skal brennes ned innen utgangen av året. Natt til fredag ble et pølsebanner heist på en moské i Fredrikstad. Natt til lørdag ble et avskåret grisehode kastet mot en annen moské i Oslo. Hvordan reagerer du på det?

- Først og fremst er det usmakelig og motbydelig at folk kan ty til den typen virkemidler. Det er trist at folk har så lite respekt for andres gudshus at de faktisk truer med å brenne dem ned. Dette skyldes islamofobiske holdninger, som vi har advart mot lenge. Når man skal brenne bøker, så gudshus, er ikke veien lang til å brenne folk også. I den moderne tida vi lever i, skulle jeg ønske vi slapp å se slike handlinger, de hører ikke hjemme i et demokratisk samfunn.

På internett er hendelsene blitt omtalt som om de er blitt gjort på spøk. Blir truslene tatt nok på alvor?

- Enhver trussel må tas på alvor, spesielt trusler mot steder der barn og voksne samles. Dette må ikke bagatelliseres vekk ved å si at det er gjort på spøk. Dette er alvorlig, og det er derfor vi har anmeldt forholdene. Moskeer har over lengre tid opplevd vandalisering, hærverk, tagging og stygge tegn. I fjor ble det kastet svinekjøtt på en moské i Larvik. Men forholdene er ikke blitt anmeldt, og da vil ikke omfanget synes hvis dette skal kartlegges. Det er viktig å anmelde så forholdene blir registrert. For eksempel hadde Aftenposten en artikkel om at det ikke hadde kommet inn én eneste anmeldelse fra muslimer som var blitt trakassert de første timene etter terrorhandlingene 22. juli, selv om vi vet at folk ble hetset. Hvis forhold ikke blir anmeldt, havner de ikke i statistikkene, og man risikerer å ikke bli trodd.

Har ordbruken mot islam og muslimer blitt mer hatefull de siste årene?

- Det går ikke en dag uten nyhetssaker om muslimer og islam med negativt fokus, og dette skaper negative holdninger. Ordbruken er ikke blitt mer negativ de siste par årene, men de siste 20 årene. Det kan resultere i den typen atferd vi ser nå. Både journalister, politikere og personer i andre offentlige stillinger må tenke over hvordan de omtaler andre. Bruk av begreper som «snikislamisering» og dehumaniserende karakteristikker av mennesker er meget alvorlig. Det gir inntrykk av at muslimer i skjul prøver å lure oss til at Norge skal bli muslimsk, og skaper negative holdninger mot en hel gruppe i samfunnet. Det er noe det er altfor lett å slå politisk mynt på.

Om noen uker kan vi ha et regjeringsparti med medlemmer som mener «snikislamisering» eksisterer og er et problem, og med en partileder som lanserte uttrykket. Hva vil det gjøre med ordskiftet?

- Jeg tror det vil gi mer aksept for å uttrykke hat mot muslimer i det offentlige ordskiftet. Det er enklere for mannen i gata å komme med negative bemerkninger når medlemmer av regjeringen også sier dette. Da får vi en farlig utvikling hvor vi skiller mellom folk basert på tro, hudfarge og etnisitet.

Får muslimer i Norge skylden for handlingene til islamister i andre land?

- Dessverre er det veldig lett å gi ansvaret for det som skjer i andre land til muslimer i Norge. Her må også media være sitt ansvar bevisst når de beskriver hva som skjer. Du spør om «islamister», vi har sett oss lei på bruk av slike misvisende termer. Media må finne andre ord når de beskriver disse miljøene. En terrorist er en terrorist, jeg skjønner ikke hvorfor han skal beskrives som islamist. Religionen vår svartmales fordi fagfolk og eksperter er lite kreative med begrepsbruken.

Politiet skriver i en SMS at trusler mot moskeer er under etterforskning. Foreløpig er ingen mistenkt.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen