Innenriks

Frykter atombom

– Vær modig. Stem for forslaget om et forbud mot atomvåpen. Ikke la deg kue av partipisken.

Denne innstendige oppfordringen til stortingsrepresentantene kommer fra påtroppende leder i Nei til Atomvåpen, Frode Ersfjord, før fredagens avstemning i Stortinget om tidenes verste ødeleggelsesvåpen.

Er for, stemmer mot

Oppfordringen hans går ikke minst til Aps og KrFs stortingsrepresentanter.

– Nå ser det ut til at verken Ap eller KrF kommer til å støtte forslaget om et forbud mot atomvåpen, selv om de er enige i at et slikt forbud er nødvendig og har landsmøtevedtak om det, påpeker Ersfjord.

Hvis disse partienes representanter stemmer mot det de egentlig er for, blir det ikke flertall for forslaget.

– Derfor hviler nå ansvaret hos hver enkelt stortingsrepresentant, konstaterer Ersfjord.

«Formalisme og sedvane» er bakgrunnen for at Ap og KrF ikke vil støtte forslaget som politikere fra SV, Sp og Venstre har fremmet, opplyser Ersfjord.

– De to partiene mener regjeringen skal få styre utenrikspolitikken uhemmet, men det er en dårlig løsning for atomvåpen, sier han.

Sta stormakter

Så sent som i slutten av mai fikk vi et bevis på det. Da nektet Storbritannia, USA og Canada å undertegne sluttdokumentet under Ikkespredningsavtalens tilsynskonferanse i New York. Også Norge er tilsluttet denne internasjonale traktaten mot spredning av atomvåpen.

– Fordi stormaktene ikke ønsker å ruste ned, fikk vi ikke god progresjon i Ikkespredningsavtalen. Også Høyre har sagt at atomvåpen har uakseptable humanitære konsekvenser, og utenriksminister Børge Brende har sagt at han ønsker å jobbe videre med Ikkespredningsavtalen. Men det er fem år til neste konferanse, og det er for lenge. Brende har ingen gode grunner til å trenere saken, mener Ersfjord.

Han har folket i ryggen når han anmoder stortingsrepresentantene om å stemme for.

– En undersøkelse Respons analyse nylig gjorde for Norsk Folkehjelp, viser at åtte av ti er for et forbud mot atomvåpen ved lov. Hvis stortingspolitikerne stemmer mot forslaget om et forbud, vil det bidra til å distansere politikken fra vanlige mennesker, sier Ersfjord.

– Farligere atomvåpen

Samtidig er det ikke lenger siden enn 2013 at den da Ap-ledede regjeringen tok initiativ til det humanitære løftet mot atomvåpen, nå kjent som «The Austrian Pledge», minner han om.

– Ikke minst derfor bør Norge slutte seg til dette løftet om å forby og avskaffe atomvåpen, sier Ersfjord.

108 andre land har allerede gjort det samme.

– Samtidig er atomvåpenarsenalene i ferd med å moderniseres. De blir enda mer dødbringende, ødeleggende og nøyaktige. Avskrekkingsleken er i ferd med å komme ut av kontroll. Vi ønsker ikke å fortsette den samme ferden mot opprustning og potensiell ødeleggelse.

I en sånn situasjon sier det seg selv hva stortingspolitikerne må gjøre, mener Ersfjord.

– I stedet for å lytte til stormaktene, må de lytte til folket, sine egne velgere.

Mer fra Dagsavisen