Innenriks

Frykter at volden blir glemt

FAMILIEVOLD: Med fakkeltog markeres i dag den internasjonale dagen for vold mot kvinner. Lederen for Aps voldsutvalg frykter at den stille volden blir glemt.

- Jeg tror det kan være lett å glemme volden som mange kvinner i Norge opplever. I mange sammenhenger snakker vi om den synlige voldsproblematikken, men vold er ikke bare den fysiske volden, og den psykiske volden er kanskje ikke så lett å se, sier lederen for Arbeiderpartiets voldsutvalg, Lene Vågslid.

Etter åtte år med regjeringsmakt, har den rødgrønne regjeringen stått for to handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Vågslid mener de var i gang med et godt arbeid, som hun håper ikke vil bli glemt med den nye regjeringen.

- Det er viktig at man blir påminnet hvor viktig arbeidet med å forebygge vold i nære relasjoner er. Derfor ønsker jeg at ordførere i alle kommuner sørger for at det blir laget kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Jeg har møtt flere ordførere som sier at dette ikke er et problem i deres kommune, sier hun.

Holdes unna

I år er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett, og i dag er den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Denne markerer starten på en 16 dager lang kampanje om temaet.

Det er 25. november-initiativet, som består av flere organisasjoner, blant andre Krisesentersekretariatet, som står for fakkeltoget som i ettermiddag starter på Youngstorget i Oslo. Der skal det holdes appeller, blant annet av Lone Alice Johansen ved Krisesentersekretariatet. Hun vil snakke om de ulike formene for vold som kvinner blir utsatt for, og konsekvensene av volden.

- Trusler og trakassering jager kvinner ut av den offentlige debatten, mens vi også vet at vold i nære relasjoner holder mange kvinner unna arbeidslivet.

- Fordi livskvaliteten er så dårlig, er det mange som ikke kommer seg på jobb, og en undersøkelse fra Universitetet i Bergen viser at 38 prosent av kvinnene ved krisesentrene faktisk blir nektet å dra på jobb av mannen sin, sier hun.

Johansen mener det er fint at det har kommet handlingsplaner jevnlig, men savner en helhetlig satsing.

- Vi vet at volden koster mellom 4,5 og 6 milliarder kroner årlig. Tiltakene som har kommet er små og tilfeldige, og vi trenger en mer helhetlig strategi, sier hun.

Må minnes på

Vågslid mener at arbeidet videre må dreie seg rundt å øke kompetansen i hjelpeapparatet om vold og overgrep, å få ned saksbehandlingstida og henleggelsesprosenten i saker om vold mot kvinner, en styrket innsats mot tvangsekteskap, å styrke det forebyggende arbeidet i skolen samt krav til høy prioritet av familievoldssaker hos politiet.

Dette er neppe punkter som vekker uenighet.

- Alle er enige om at arbeidet er viktig, men jeg tror det er viktig å minne om disse punktene. Jeg vil følge nøye med på hva den nye regjeringen foretar seg, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Vold mot kvinner

I fjor bodde 2.046 på krisesenter, kun 117 av dem var menn. Over 70 prosent av beboerne var under 40 år.

Nesten én av fem dro hjem igjen til overgriperen etter å ha bodd på krisesenter.

34 av landets 48 krisesentre meldte om sprengt kapasitet i 2012.

Ifølge politiets straffesakstall har det de siste fem årene vært en økning i antall anmeldelser knyttet til vold i nære relasjoner på hele 75,5 prosent, skrev Aftenposten tidligere i år.

Kilde: Krisesentersekretariatet, Aftenposten

Mer fra Dagsavisen