Området under fjellet Mannen i Romsdal ble onsdag evakuert etter frykt for skred. En bro over elva Rauma ved Lyngheim ble stengt onsdag kveld. FOTO: LARS SMISETHJELL/NTB SCANPIX

Frykter at Mannen raser søndag

MANNEN: Søndag får Romsdalen dobbelt så mye nedbør som forrige helg. Geologer og meteorologer tror raset fra fjellet Mannen kan komme søndag kveld.

– Det er varslet mellom 30 og 50 millimeter i Åndalsnes-området. Det vil øke utover søndagen, før det tørker litt inn mandag. Tirsdag skal det igjen bli like vått som søndag, opplyser statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

De siste dagene har bevegelsene i det rasfarlige området i fjellet Mannen holdt seg stabilt på rundt 7 millimeter per døgn. Det har vært gjennomsnittet de siste tre ukene, ifølge geologene i Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Men forrige helg økte nedbøren, og med store vannmengder øker også bevegelsene. Geologer og kommunen slo alarm onsdag, og både folk og dyr ble evakuert.

– Fra søndag til mandag var det større bevegelse i fjellet. Det hadde stabilisert seg på et lavt nivå, men så kom nedbøren. Så det er regnet vi frykter mest, slår geolog Jarle Hole fast overfor NTB.

Vannet kommer

Og regnet kommer. Perioden med plussgrader og lite nedbør i Romsdalen er snart over, selv om lørdag blir både mild og uten særlig nedbør.

– Det er søndagen vi er mest urolige for. Etter flere tørre dager i Åndalsnes blir søndag første store test for skredområdet. Så blir det en eventuell ny test tirsdag, sier statsmeteorolog Fagerlid.

Geologene regner med at opp mot 120.000 kubikk stein trolig vil rase ut fra fjellet Mannen innen kort tid. De vet ikke sikkert når, men raset vil kunne treffe hus, fritidsboliger og toglinjen Raumabanen – som nå er stengt.

– Større fare

I Åknes/Tafjord Beredskap, selskapet som har ansvar for overvåkingen av fjellet, er det stadig høy beredskap.

– Bevegelsene i fjellet blir minst dobbelt så store med mye nedbør. Vi kan ikke vite om skredet kommer søndag, men det er en større fare for det, sier geolog Hole.

Sammenlignet med forrige helgs 10-12 millimeter nedbør, er det søndag kveld snakk om 30-50 millimeter.

Bare å vente

I den skredutsatte delen av Åndalsnes er alle så nær som én person evakuert. Politiet og kommune har løst situasjonen for både mennesker og dyr, og nå kan de ikke gjøre annet enn å vente.

– Vi følger opp de berørte og lytter til dem med fagkunnskap, sier Janne Marthe Viddal i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

En person nekter fortsatt å flytte hjemmefra. Politiet opplyser til NTB at de har god dialog med mannen. – Det er en god prosess opp mot ham. Det blir fulgt opp. Utover det er det nå venting, og i og med at der er løsninger for folk og dyr så er det på en måte greit, sier Viddal. (NTB)