Innenriks

Frykter at leksehjelpen svekkes

BEDRE SKOLE: Uten ekstra penger til personale med kompetanse vil leksehjelpstilbudet på ungdomstrinnet trolig få dårlig kvalitet og gi lite effekt.

Det mener de rødgrønne partiene Ap, SV og Sp.

Leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap), mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gjør et stort feilgrep når han vil ta fra de små og gi til de store ved å flytte leksehjelpen fra lavere til høyere klassetrinn.

- Dette er virkelig å gå feil vei. Vi vet at tidlig innsats gir resultater. Jo mer man hjelper elevene å mestre grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning tidlig i skoleløpet, desto mindre hjelp vil de trenge senere. Flere vil klare seg, noe som kan leses direkte ut av statistikken over gjennomføring i ungdomsskolen og videregående skole, sier Giske, som likevel ikke underslår at også elever på ungdomstrinnet trenger ekstra støtte:

- Elevene trenger leksehjelp også når de blir eldre, men dette må komme i tillegg til og ikke istedenfor en satsing fra 1.-4. trinn, påpeker han.

- Underlig

Høyre har lenge vært skeptisk til leksehjelpen. Før valget gikk partiet langt i å antyde at ordningen burde avvikles på sikt. Begrunnelsen var at den var dyr, dårlig og ikke holdt høy nok kvalitet. Likevel vil ikke kunnskapsministeren avvikle ordningen.

- Det er flott at kunnskapsministeren vil frede leksehjelpen og sette inn innsatsen på ungdomstrinnet. Det var også vår plan. For de rødgrønne var det imidlertid en soleklar forutsetning at det måtte følge mer penger med en satsing på høyere årstrinn. Fagene er mer krevende og behovet for kompetanse hos dem som skal gi leksehjelpen større hvis elevene skal ha utbytte av ordningen, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i Stortingets utdanningskomité.

- Med tanke på at mye av Høyres kritikk av leksehjelpen handlet om at kvaliteten på tilbudet var for dårlig, er det underlig at partiet velger en løsning som mest sannsynlig svekker ordningen, mener Sp-mannen.

Ivar Odnes er skolepolitisk talsmann for Senterpartiet. Han mener kunnskapsministeren taler med to tunger.

- Først sier han at tilbudet er dyrt og dårlig, deretter at det ikke er en ordning han uten videre vil fjerne. Jeg forventer at statsråden ser hvor stor relevans leksehjelpen har for elevenes læring, og bidrar til at det blir lagt mer penger og ressurser inn i ordningen i neste års budsjett, sier Odnes.

Krever massiv innsats

Komitéleder Trond Giske minner om hvorfor Ap gikk til valg på å øke potten til tidlig innsats med én milliard kroner - utover de 500 millioner kronene som allerede var avsatt til leksehjelp i budsjettet. Han skisserer følgende prioriteringsliste:

* En massiv pedagogisk innsats der spesialister eller egne team i kommunen skal hjelpe lærere med elever som sliter med å knekke lesekoden. Målet er å få alle opp på et grunnleggende nivå i lesing, skriving og regning.

* Videreføre leksehjelp for de yngste elevene, og lære av de kommunene og skolene som lykkes best for å heve kvaliteten andre steder.

* Utvikle leksehjelp for eldre elever.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen