Nyheter

Frykt for boligkrakk

Utenlandske analytikere frykter et snarlig boligkrakk i Norge, på grunn av høye priser og høy gjeld i husholdningene.

- Hvis historien gjentar seg, kan det bli et blodbad i Norge, sier Jon Bell, analytiker i Shore Capital Group til nettstedet Bloomberg.

Han viser til at boligmarkedet rundt omkring i verden gang på gang har nådd nye høyder, for så å kollapse. Sist dette skjedde i Norge, var på begynnelsen av 1990-tallet. Dette førte til at treroms leiligheter på Grünerløkka i Oslo igjen ble å få kjøpt for noen hundre tusen kroner. Nå går de samme leilighetene for mange millioner.

Bloomberg viser til at gjennomsnittsprisen på en norsk bolig er blitt doblet siden 2000. Bare siden 2008 har prisveksten vært på 30 prosent, ikke minst takket være svært lav arbeidsledighet.

Gjelden øker kraftig

Men mørke skyer truer i horisonten. Husholdningenes gjeld fortsetter å øke og vil neste år være dobbelt så høy som deres disponible inntekt, påpeker Bloomberg og viser til tall fra Norges Bank. Sist husholdningenes gjeld økte på samme måte, var i forkant av boligkrakket for om lag 20 år siden.

Også andre har advart mot muligheten for et nytt norsk boligkrakk, både Verdensbanken, Norges Bank og Finanstilsynet, påpeker Jorge B. Jensen, fagdirektør i avdeling finans i Forbrukerrådet.

- Også vi i Forbrukerrådet har vært bekymret fordi norske husstander har høyest boliggjeld av alle husstander i Europa, båret fram av høy pris på boliger, som følge av for få boliger. Det siste bekymrer oss mest. Det er rett og slett for få boenheter i Norge, sier Jensen.

- Flere nye boliger vil følgelig redusere risikoen for et boligkrakk?

- Vi ønsker oss en rolig utflating av boligprisene, og vi kan tenke oss flere måter å redusere presset i boligmarkedet på. For eksempel kan man tenke seg bygging av en ny type studentboliger med en lavere standard enn hva som er de byggetekniske kravene. Det vil gi en slakk i markedet også til dem som ikke er studenter, og som ønsker å kjøpe en liten leilighet, svarer Jensen.

Bankenes store ansvar

Samtidig gleder han seg veldig over at boligpolitikk igjen er blitt noe som partiene har begynt å bry seg om, etter at temaet har ligget brakk i veldig mange år.

- Boligpolitikk blir et av de mer «hotte» temaene foran valget neste år, tror Jensen, og viser til at flere partier allerede har signalisert at de ønsker seg nye tiltak og virkemidler for å få fart på boligbyggingen.

- Dette kan på sikt skape balanse i markedet, slik at vi får flere boliger der hvor folk har lyst til å bo, sier Jensen.

For å redusere faren for et mulig boligkrakk på kort sikt, anbefaler Jensen strengere kontroll med bankenes utlånspraksis.

- I juni oppfordret statsminister Jens Stoltenberg husholdningene til å være forsiktige med å ta opp store lån. Det vi i Forbrukerrådet er opptatt av, er at bankene ikke skal låne ut til folk hvis de tror at de ikke kan betale tilbake. Ansvarlig utlånspraksis vil være det fremste instrumentet for å unngå et blodbad i boligmarkedet, sier Jensen.

Undersøkelser som Forbrukerrådet har gjennomført, viser at folk som er på husjakt, i stor grad følger de rådene de får fra bankene.

- De som kjøper boliglån lar seg styre av bankenes anbefalinger. Det er derfor bankenes utlånspraksis er så viktig, sier Jensen.

Mer fra Dagsavisen