Innenriks

Frp vil ikke med

LEDER: Frp er redd for at et forlik vil hindre partiet i å drive sitt frispill i asylpolitikken med stadige oppfordringer om å stramme til.

Statsminister Erna Solbergs oppfordring om en politisk dugnad for å håndtere utfordringen med flyktningstrømmen, er godt mottatt. I Stortinget er det flere partier som ønsker et bredt forlik om asyl- og flyktningpolitikken. Men ikke Frp. Saken skal behandles på Frps gruppemøte i kveld. Vi regner med at stortingsgruppa vil vende tommelen ned.

Frp er redd for at et forlik vil hindre partiet i å drive sitt frispill i asylpolitikken med stadige oppfordringer om å stramme til. Partiet tror det kan vinne nye velgere på innstramningsforslagene.

Frps motvilje mot å søke brede flertallsløsninger i Stortinget, setter statsminister Solberg og Høyres stortingsgruppe i en vanskelig situasjon. Høyre kan forsøke en repetisjon på øvelsen fra tidligere i år med kvoteflyktningene fra Syria. Høyre inngikk da et forlik med alle de andre partiene utenom Frp og SV.

KOMMENTAR: Frp vinner på asylmotstand, vokser på meningsmåling (Arne Strand)

Den gangen gjaldt det en konkret sak, nemlig 8.000 syriske kvoteflyktninger over tre år. Utfordringen for regjeringen nå er at Norge skal ta imot titusener av flyktninger fra mange nasjoner over flere år. Da må regjeringen henge sammen. Frp må være med på laget. Et forlik ville ha gitt regjeringen arbeidsro. Nå må regjeringen søke flertall fra sak til sak.

Frp opptrer stadig oftere på en måte som tyder på at partiet er lei av samarbeidsavtalen med KrF. Da startskuddet gikk i går for forhandlingene om statsbudsjettet, fyrte Frps nestleder Per Sandberg av en salve mot KrF. Han skrev på Facebook at KrF burde inngå ekteskap med Ap og venstresiden. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) var ikke noe snauere da hun beskyldte tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik og biskop Helga Haugland Byfuglien for «godhetstyranni i flyktningdebatten». I KrF er man opplært til å vende det andre kinnet til.

Det er en grense for hvor mange slag Frp kan gi KrF før samarbeidet sprekker.

Mer fra Dagsavisen