Frp vil bruke 16,5 milliarder på avgiftskutt – Oljefondet skal dekke inntektstapet

Frp vil kutte avgiftene på øl, vin, sterkøl og snus. Samtidig vil partiet fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer. Og så vil de kutte bistanden.

Forslagene kommer fram i Fremskrittspartiets alternative budsjett for 2021, som ble lagt fram mandag. Oljefondet skal brukes til å dekke opp for inntektsbortfallet for staten.

Å redusere avgiften på øl og vin til svensk nivå er kostnadsberegnet til 5,25 milliarder kroner. Et kutt på 59 prosent i snusavgiften koster 950 millioner kroner.

Svensk nivå

– Frp tar folk flest og norsk økonomi på alvor. Derfor foreslår vi en grensehandelspakke som vil bringe avgiftene på typiske grensehandelsvarer ned til svensk nivå, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug.

– Dette innebærer å kutte alkoholavgiftene på øl, vin og sterkøl, kutt i avgiften på snus, fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer, fjerning av avgiften på alkoholfrie drikkevarer og å fjerne grunnavgift på engangsemballasje.

Listhaug viser til en samlet avgiftsreduksjon på 11,5 milliarder kroner på «svenskevarer».

Les også: Frp spurte hvor mye det ville koste å kutte avgifter på øl, vin, røyk og sjokolade – her er svaret

Bilavgift

Samtidig reduserer Frp bilavgiftene med vel 3 milliarder kroner. Det største jafset tas i vektkomponenten i engangsavgiften, som reduseres med knappe to milliarder kroner. Bensinavgiften kuttes med 900 millioner.

Totalt kuttes avgiftene med 16,5 milliarder kroner.

Frp bruker i sitt alternative statsbudsjett 7 milliarder kroner mer fra oljefondet enn regjeringen legger opp til.

Les også: Hadia Tajiks avgiftsløfte: Alle økninger skal nulles ut

Vil kutte i bistanden

I sitt alternative budsjett krever Frp og at bistanden kuttes med 11,4 milliarder kroner neste år.

– Frp foreslår et bistandsnivå på 0,7 prosent av BNI i vårt alternative statsbudsjett, noe som innebærer et kutt på 11,4 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjettforslag, sier Listhaug.

Hun varsler samtidig at partiet vil øke bevilgningen til å hjelpe flyktninger i nærområdene med 2 milliarder. Partiet vil dessuten ikke at Norge skal ta imot kvoteflyktninger i 2021.

– Vi vil også ta imot null kvoteflyktninger i 2021, slik at vi heller kan prioritere god integrering, sier Listhaug.

Godtar ikke pensjonskutt

Frp godtar heller ikke regjeringens foreslåtte kutt på 350 millioner kroner i private barnehagers pensjonstillegg og krever at forslaget blir gjort om.

Utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp) mener det er uforståelig at regjeringen vil endre deler av inntektsgrunnlaget uten å se finansieringssystemet i en helhet.

– Jeg er enig i at private barnehager har fått for mye i pensjonstillegg, men de er underfinansiert på andre områder. Man er nødt til å se dette i en sammenheng, sier han til NTB.

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å kutte pensjonstilskuddet med 350 millioner kroner. For å sikre et mangfoldig tilbud vil regjeringen samtidig bruke 130 millioner kroner på å skjerme enkeltstående barnehager i 2021.

Fremskrittspartiet innleder mandag forhandlinger om neste års budsjett med regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre på Stortinget.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.