Innenriks

Frp vant over Høyre – taper i Stortinget

Drømmen om et bredt forlik er begravd. Det blir asylslalåm når Stortinget skal behandle forslagene til asylinnstramningene – selv om det betyr færre asylinnstramninger.

«Vi opptatt av å få et bredest mulig forlik», sa Høyres Ingjerd Schou til Dagsavisen i mai. Det vakte harme i Frp.

Helt siden partiets landsmøte i april har Frp stått fast ved at de ikke ville forhandle bort regjeringens politikk, og derfor stemme for alle 40 punkter når Stortinget behandler innstramningsforslagene fra Sylvi Listhaug.

Nå er det klart at det er Frp som har vunnet dragkampen mellom de to regjeringspartiene på Stortinget.

Det blir ikke noe forlik. Det blir ulike flertall for ulike forslag. Og slik det så ut i går ettermiddag betyr det også at Stortinget vedtar færre innstramninger enn hva Frp ønsket seg.

KOMMENTAR: Rått populistisk Frp-kjør (Arne Strand)

Avvist av sentrum

Frp har hele veien holdt døra åpen for å danne flertall for andre forslag sekundært. Det vil si at Frp i stortingssalen først vil stemme for regjeringens politikk, dernest være med på å danne flertall for andre forslag.

På denne måten sikrer partiet at de i valgkampen i 2017 kan vise velgerne at Frp sto for den strengeste politikken på Stortinget, men at flertallet ville ha mer liberale løsninger.

– Vi er innstilt på å finne subsidiære løsninger med andre partier, samtidig som vi håper å få med andre partier på flest mulig av Listhaugs forslag til innstramninger, sier Frps Helge André Njåstad.

Etter det Dagsavisen erfarer har det vært mange samtaler mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre i sluttspurten.

Spørsmålet har ikke vært om man kunne forhandle om en felles, samlende løsning, men om sentrum og regjeringen sekundært kunne finne sammen for å sørge for at det Stortinget faktisk vedtar, er flere innstramminger.

Etter det Dagsavisen får opplyst skal regjeringspartiene ha vært på tilbudssiden overfor KrF og Venstre, og ønsket å gi dem «andre saker» som er viktige for sentrum, i bytte mot støtte til innstramninger.

Det skal KrF og Venstre ha avvist.

Irriterte Høyre

Overfor NTB har Høyrekilder uttrykt irritasjon over Frps holdning: Kildene har pekt på at dersom Frp hadde latt primærstandpunktene falle, og heller søkt brede kompromisser, ville det ført til flere innstramninger.

I Frps leir mener man det er illojalt at samarbeidspartiet Høyre anonymt går ut i pressen på den måten.

Etter det Dagsavisen forstår, er det imidlertid ikke til å komme bort ifra at regjeringspartiene taper flertall på flere punkter fordi de ikke var villige til å forhandle. Det gjelder blant annet på:

* Selvforsørgerkrav

* Botidskrav

* Innstramning på familiegjenforening

* Midlertidig opphold til enslige mindreårige asylsøkere

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Taper selvforsørgelse

I Listhaugs forslag heter det at det skal stilles krav til selvforsørgelse i 12 måneder, og at grensen for å være selvforsørget går ved 300.000 kroner i året i lønn, før det gis permanent opphold.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige i at det skal stilles et krav, men at det må utformes rimelig og at man ikke skal bestemme et inntektsnivå. Dersom det finnes rimelige grunner, som sykdom, nedsatt arbeidsevne, mishandling i samlivet, skal man kunne slippe kravet.

Siden regjeringspartiene ikke vil fire på kravene, støtter de ikke Ap og Sps forslag.

Siden sentrumspartiene ikke vil ha et slikt krav, blir det ikke flertall for verken regjeringens eller det rødgrønne forslaget.

Om dette står seg, betyr det at Stortinget ikke kommer til å vedta noe krav om selvforsørgelse overhodet.

Samarbeidsproblemer

Slik det så ut fredag, går også KrF og Venstre mot regjeringens forslag om å heve botidskravet fra tre til fem år før man får permanent opphold, noe også Ap og Sp er imot. En utfordring for det borgerlige samarbeidet er imidlertid at dette er et spesifikt punkt i samarbeidsavtalen fra 2013.

Sentrum mener Frp allerede har brudd samarbeidsavtalen, og at de dermed står fritt til å stemme som de vil. Slik ser imidlertid ikke Frp det, noe som kan by på nye utfordringer for det borgerlige samarbeidet.

Les også: FN er bekymret for barna

Uavklarte spørsmål

Som ventet får heller ikke regjeringen flertall for at enslige mindreårige asylsøkere under 16 år skal gis midlertidig opphold.

Her samler Ap/Sp og sentrumspartiene seg om å avvise regjeringens forslag.

Det er heller ikke flertall for regjeringens forslag om et treårs krav til arbeid eller utdanning, samt et strengt inntektskrav for å få familiegjenforening.

Ap har i stedet foreslått en kortere frist for å søke om familiegjenforening før underholdskravet slår til, nemlig at det skjerpes fra ett år til tre måneder.

Etter det Dagsavisen får opplyst, er det et uavklart spørsmål om dette er noe regjeringspartiene kan støtte subsidiært.

– Vi mener Ap står for en god balanse der vi gir regjeringen støtte i en del forslag vi mener har effekt. Så sier vi nei der vi mener forslagene ikke har noen dokumentert effekt på asylstrømmen, sier Aps Helga Pedersen.

– Får Ap gehør for sine forslag?

– Vi for se hva som skjer på mandag når saken avgis, sier Pedersen.

Les også: Ali Esbati ser framvekst av rasisme

Fortsatt åpent

I går ettermiddag ble innstillingen fra kommunalkomiteen så godt som klar. Innstillingen blir offisielt avgitt på mandag – og forslagene til innstramning skal voteres over i stortingssalen neste fredag. Enkelte peker på at mye fortsatt kan skje både i løpet av helgen, mellom innstillingen avgis og partiene skal stemme på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen