Frp og MDG faller på måling – Ap går fram

Høyre er fremdeles landets største parti, viser en fersk måling. Fremskrittspartiet og MDG faller, mens Arbeiderpartiet går fram.

Det fremgår i Nettavisens måling for mai, som er utført av Sentio.

Høyre går tilbake 0,7 prosentpoeng fra aprilmålingen, men med 26 prosent er statsminister Erna Solbergs parti fremdeles landets største.

– Det er lett å peke på at velgerne samler seg om det styrende partiet i krisetider, men dette ville ikke skjedd dersom velgerne mente partiet ikke håndterte krisen på en god måte, sier Martin Stubban hos Sentio.

Les også: «Solberg ville ikke «legge seg opp i hvilken ost folk spiser». Et flåsete svar på et seriøst spørsmål»

– Det hjelper også på oppslutningen å ha en populær statsminister i TV-ruta til alle døgnets tider, sierStubban.

Ap går mest opp på maimålingen, og partiet går fram ett prosentpoeng til 25,5 prosent.

SV vokser med 0,6 prosentpoeng til 7,1 prosent.

Frp fortsetter nedgangen og får en oppslutning på 11 prosent – et fall på ett prosentpoeng. Også MDG fortsetter å falle. Partiet går ned 0,5 prosentpoeng til 4,4 prosent.

Les også: Rødgrønt flertall glipper

De øvrige partiene får følgende oppslutning (Endring fra april i parentes):

Sp: 13,5 (-0,5)

KrF: 4 (+0,3)

V: 3,3 (0)

Rødt: 3,3 (+0,1)

Andre: 2 (+0,6).

Målingen ble gjennomført mellom 12. og 16. mai og har en feilmargin på mellom 1 og 3,2 prosent

Støre: – Gjenreisningen etter koronakrisen krever en annen regjering

Jonas Gahr Støre har nylig ytret seg om at den sittende regjeringen ikke er den beste til å få landet på beina igjen etter koronakrisen.

– Vår store oppgave framover er å få folk tilbake i arbeid og hindre at krisen gjør Norge til et mer urettferdig land. Den oppgaven krever en annen regjering enn dagens høyreregjering, sier Støre.

Ap-lederen peker på at partiet hans har begynt med en plan for gjenreisningen av norsk økonomi etter koronakrisen.

– Planen skal styrke den norske modellen, bidra til rettferdig fordeling av byrdene fra krisen vi står i og ruste oss for framtiden med aktivitet og varige arbeidsplasser i hele landet. Og målet skal være, slik det alltid er for Arbeiderpartiet, arbeid til alle.

Jonas Gahr Støre har også nylig hevdet at koronapandemien har avkledd regjeringens politikk. Han mener Høyre-regjeringen er blitt tvunget ned i sosialdemokratiets verktøykasse for å finne politiske botemidler mot krisen.

Han viser til de forskjellige krisepakkene, tiltakene og milliardbevilgningene fra regjeringen for å lette belastningen pandemien har på norsk økonomi, arbeidslivet og velferdssamfunn. De er ikke bygd på klassisk Høyre-politikk, men hentet opp fra «den sosialdemokratiske verktøykassa», hevder han.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, beskylder Støre for å drive politisk spill.

– Så er det riktig at vi i en slik krisesituasjon har utsatt et par reformer noen få måneder. Vår hovedoppgave har vært å sikre helse og arbeidsplasser, det vil det også være fremover. Det viser at Høyre er pragmatiske. Arbeiderpartiet virker mest opptatt av å slå politisk mynt på situasjonen, sier han.