Morten Stordalen (Frp) sier nei til å avslutte taxfreesalget.

Frp korker nytt taxfreeforslag

Frp skåler ikke for forslaget om å avvikle taxfreeordningen.

 

En utredning gjort for Framtiden i våre hender av Samfunnsøkonomisk analyse, som Dagsavisen omtalte tirsdag, viser at det er mulig å avvikle taxfreeordningen uten at det får store konsekvenser for flytilbudet.

En stor del av inntektstapet som Avinor da vil få, er det mulig å kompensere for ved blant annet mindre utbytte til staten, ifølge utredningen.

Les saken her: Kan fly uten sprit

– Dårlig idé

Det scenariet er malurt i begeret til Frps samferdselspolitiske talsmann, Morten Stordalen.

– Taxfreeordningen finansierer de aller fleste småflyplassene i Norge, og løsningen til Framtiden i våre hender vil naturligvis få konsekvenser for rutetilbudet i distriktene, og folk vil merke en prisøkning på flybillettene, advarer han.

– Jeg og Frp mener det er en dårlig idé å legge ned taxfreeordningen. Hvis man skulle fulgt anbefalingen til Framtiden i våre hender, ville uansett ikke salget forsvinne, men flyttes fra Norge til avgangshallene på utenlandske flyplasser. Det vil være å skyte seg selv i foten ettersom vi da taper flere milliarder kroner som i dag brukes til å finansiere distriktsflyplassene, fortsetter Stordalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Har misforstått

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, avviser kritikken fra regjeringspartiet.

– Frp har misforstått rapporten vår, hvis de i det hele tatt har lest den, sier hun.

– Taxfreesalget vil ikke flyttes til utlandet, med mindre folk begynner å smugle i stor stil. Vi foreslår å avvikle både taxfreesalget ved ankomst og den avgiftsfrie innførselskvoten. Da vil derimot noe av alkoholsalget overføres til Vinmonopolet og øke inntektene til staten, fortsetter hun.

Riise konstaterer videre at Frp ikke vil at forurenser skal betale, men heller oppmuntre til mer klimagassutslipp gjennom avgiftsfri alkohol og tobakk.

– Der er vi rett og slett uenige, sier Riise.

Les også: Flertall for at Polet kan overta taxfree-salg