Innenriks

Frp-er med krass islamkritikk

I blogginn­legget «Eg hatar Islam og muslimar» langer Frank Willy Djuvik (Frp) ut mot islam, muslimer og Arbeider­partiet. - Legitimt, mener religionsforsker.

Frp-er Frank Willy Djuvik publiserte i går blogginnlegget «Eg hatar Islam og muslimar» på sin politiske blogg. Synspunktene og især tittelen på innlegget har vekket stor harme.

Hater muslimer

«Eg har berre rett og slett ein intens uvilje mot Islam og muslimar», skriver Djuvik, som er fylkesleder i Sogn og Fjordane og sitter i partiets landsstyre.

Imidlertid moderer han seg videre i innlegget:

«Eg hatar dei muslimane som driv med kvinneundertrykking, eg hatar dei muslimane som driv med terrorisme, eg hatar dei muslimane som kidnappar sine eigne døtre for å inngå tvangsekteskap med ein 10 år eldre fetter (...). Og desse muslimane skal, og må straffast for sine handlingar. Eg hatar dei muslimane, ikkje alle dei andre.»

Hater AP

Frp-eren har også en sterk motvilje mot Arbeiderpartiet som han nødig vil skjule.

«Eg har og ein intens uvilje mot Arbeidarpartiet, fordi eg meiner at deira politikk på mange område blandar seg inn i enkeltmenneske sine liv der dei ikkje hadde trengt det, og tek val på deira vegne. (...) Som politikar vil eg kjempe mot både Islam og Arbeidarpartiet, fordi eg har ein intens uvilje mot dei.»

­Frps nestleder Per Arne Olsen ber Djuvik beklage innlegget. Men han legger til at «man skal ta seg bryet med å lese hele innlegget hans», overfor Aftenposten.

Lov å være kritisk

Terje Emberland, religionshistoriker og forfatter, er sterkt uenig med Djuvik, men mener ytringene er stuerene.

- Det er fullstendig lovlig og legitimt å være kritisk til religioner hvis man ønsker det. Ikke noe av dette er uakseptabelt som en politisk ytring, sier han til Dagsavisen, og fortsetter:

- Men her ligger det en form for generalisering. Hvis man bruker en voldsom triksretorikk om at muslimene invaderer Vesten og så videre, er man på ville veier og maner fram et monolittisk fiendebilde og konspirasjonsforestillinger, sier religionsforskeren.

Emberland advarer mot å sette opp en vegg mot kritiske røster og annerledestenkende.

- Vi må ikke overreagere på dette som følge av de ekstreme hendelsene som har skjedd i kontrajihadistiske miljøer som Breivik identifiserer seg med.

Mer fra Dagsavisen