Innenriks

- Frp er et høyrepopulistisk parti

POPULISTER: Høyre er det første konservative partiet i Europa som vil regjere med et høyrepopulistisk parti, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

- Mens vi er vant til å tenke borgerlig politikk som noe i skjæringspunktet mellom sentrum og høyre, så er det alternativet som nå er realistisk altså et skjæringspunkt til høyre for høyre. Jeg skjønner at Høyre snakker lite om det, fordi det er etter min mening stor forskjell på det menneskesynet som ligger til grunn for Høyres syn på blant annet innvandring og integreringspolitikk og det Frp har.

Det sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagsavisen. Han mener det er for lite fokus på muligheten for at Norge kan få en regjering med tyngdepunkt til høyre for partiet Høyre.

Les også: Frp med drastiske innvandringstiltak

- Europeisk tradisjon

Frp tilhører den høyrepopulistiske partifamilien i Europa, mener Støre.

- Historisk og ideologisk skriver Frp seg inn i en europeisk tradisjon av høyrepopulistiske partier. Det er forskjell på partiene etter nasjonal ramme og historisk kontekst, men det er også noen veldig tydelige fellestrekk, sier han.

Frp har gjentatte ganger avvist merkelappen Støre nå fester på dem. Også Høyre-leder Erna Solberg har avvist at den mulige regjeringspartneren er et høyrepopulistisk parti.

- I europeisk sammenheng er ikke Frp er et høyrepopulistisk parti, sa Solberg i et intervju med Bergensavisen tidligere i år.

Støre sier forskere har pekt på en klar familietilhørighet.

- Den mener jeg er tydelig, og jeg forstår godt at Erna Solberg vil avvise det, for hun leder et konservativt parti som for første gang i Europa åpent går til velgerne og vil regjere med et slikt parti, sier han.

Familiemedlemmer

- Du snakker om dette som en europeisk familie, hvem er de andre familiemedlemmene?

- Jeg sitter ikke med katalogen over dem, men jeg mener det er fellestrekk mellom Frp og Sverigedemokratene, Sannfinnene og Dansk Folkeparti, og det er også slektstrekk med Nasjonal Front i Frankrike. Frp er norsk og kan ikke gjøres ansvarlig eller slås i hartkorn med enkeltutsagn og politikkforslag fra de partiene. Men i politisk familiesammenheng mener jeg det er der de hører hjemme, sier Støre.

Selv har Frp avvist slektskap til og sier de har slektskap til tradisjonelle høyrepartier, som Venstre i Danmark og Moderaterna i Sverige.

- Jeg vil understreke at de ikke er blåkopi, og jeg har full respekt for at Frp ønsker å være i familie med partier i andre familier. Det skjønner jeg, det ville jeg også vært.

Fellestrekk

Støre streker opp flere trekk han mener Frp deler med andre høyrepopulistiske partier i Europa. For det første sier han det populistiske handler om å hoppe av og på saker i tråd med folkemeningen.

- Politikken henger ikke nødvendigvis sammen, utspillene avhenger av slemminger og en politisk dagsform. Alle partier må endre politikk i tråd med tid i endring, men det er et kjennetegn med disse partiene at de fanger opp og hopper på stemningsbølger og så hopper raskt av dem, sier han.

Et annet fellestrekk ser han i den økonomiske politikken.

- På en side vil de ha sterk reduksjon av offentlig politikk, av skatter og avgifter, på den andre siden har de utgiftsposter uten bunn over offentlige budsjetter, sier Støre.

Les også: - Kynisk og urealistisk fra Frp

- Demokratisk parti

Et tredje kjennetegn er ifølge Støre er at de hevder å snakke enkeltmenneskets sak, mens de i politikk driver en gruppetenkning og setter mennesker i bås.

- Det ser vi særlig i innvandrings- og integreringspolitikken, der brede merkelapper klistres på grupper, og hvor enkeltmennesker blir borte, sier han. Med bakgrunn i rapporten fra Frps bærekraftutvalg (se egen sak) anklager Støre partiet for å ha en kultur for mistenksomhet og tar avstand fra at staten skal bestemme hva som er akseptabel norsk kultur.

Støre mener også Frp dyrker misnøyen, at de systematisk spiller på det et samfunn vil ha av mangler og utilstrekkeligheter.

- De tar tak i ting vi erfarer i våre egne liv og samfunn og gir inntrykk av at man kan tilfredsstille ethvert savn og fjerne enhver mangel. De gir for eksempel inntrykk av at nær all behandling i helsesektoren kan behandles akutt, sier Støre. Han peker på liberalismen som et dominerende ideologisk fellestrekk.

Støre rekker samtidig ut en hånd:

- La meg understreke som en anerkjennelse til Frp: Det er et demokratisk parti, det er et parlamentarisk parti som nok har demmet opp for andre krefter på ytterste høyre. Jeg liker å være i debatt med Siv Jensen fordi hun er skvær og rett på, det må ikke være misforståelser den veien.

Han mener ikke Frp er et høyreekstremt parti, og sier det er større likheter mellom alle partier som er innenfor det parlamentariske systemet i Norge og mellom disse partiene og krefter utenfor.

samfunn@dagsavisen.no

Sandberg: - Rar sammenligning

Frp-nestleder Per Sandberg fnyser av Støres uttalelser.

- Jeg vet ikke hvor vidt om jeg skal bry meg om å kommentere disse påstandene fra Støre. Jeg trodde en tidligere utenriksminister hadde litt mer kompetanse enn som så, sier han.

Sandberg mener det blir helt feil å sammenligne Frp med Sverigedemokratene, Sannfinnene og Dansk Folkeparti, og Nasjonal Front.

- Vi har ikke noe til felles med disse partiene han ramser opp. Jeg vil anbefale Støre å ta en DNA-test. Vi er et liberalistisk parti i Norge. Vi har ingen dialog med disse partiene.

- Vi er på linje med Venstre i Danmark i europeisk sammenheng. Dermed blir det rart å sammenligne oss med Dansk Folkeparti. Jeg synes Støre heller må konsentrere seg om å gi folk et godt helsetilbud, sier Sandberg.

Mer fra Dagsavisen