Innenriks

Frp avviser Rødt-invitasjon – vil ikke bidra til å felle Hauglie

– Ingenting har endret seg etter høringene, sier kontrollkomiteens Hanne Dyveke Søttar (Frp).

Kun dager etter bruddet med regjeringen, ber Rødt-leder Bjørnar Moxnes Frp om å stille seg bak mistillitsforslaget mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H):

– Vi snakker om den største rettsskandalen i norsk historie, som viser hvor utrolig skjevt også rettssikkerheten er fordelt. Maktpersoner må stilles til ansvar, og derfor oppfordrer jeg Frp til å støtte mistillitsforslaget mot Anniken Hauglie, sier Moxnes til NTB.

Men Rødt-lederen blir møtt med en kald skulder.

– Dette har ikke vært diskutert internt, men personlig ser jeg ingen grunn til at vi skal stille oss bak mistillit mot Hauglie, skriver Hanne Dyveke Søttar (Frp) i en SMS til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20191127. 
Arbeidsminister Anniken Hauglie i salen og Bjørnar Moxnes på vei til talerstolen under debatten om mistillitsforslaget mot i Stortinget onsdag kveld.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmet mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i november i fjor som følge av trygdeskandalen. Foto: NTB Scanpix

Les også: Høyre-topp håper Frp-exit åpner for vern av Barentshavet nord

– Tillit til Hauglie 

Søttar sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, som tidligere i januar holdt åpen høring om den såkalte trygdeskandalen.

Kjernen i saken er at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. 75 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette.

Arbeidsminister Hauglie tok under høringen selvkritikk for at hun ikke stilte flere spørsmål tidligere, mens statsminister Erna Solberg (H) uttalte at hun fortsatt har full tillit til Hauglie.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200110. 
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Tomas Berg i høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) tok under høringen selvkritikk for at hun ikke stilte flere spørsmål og for at tidligere riksadvokat, Tor-Aksel Busch, ble informert tidligere. Foto: NTB Scanpix

Også Søttar sier at hun har tillit til Hauglie.

– Jeg ser ingenting som har endret seg i saken etter høringene.

Les også: Frp skroter Granavolden – nå kan Viken ryke

Tror det vil komme flere saker 

Det var i november i fjor at Rødt-lederen fremmet mistillit mot Hauglie i Stortinget. Den gang fikk han ingen støtte, men i ettertid har både SV og MDG konkludert med mistillit. Arbeiderpartiet er fortsatt i tenkeboksen, og det samme er Senterpartiet.

Søttar har tidligere rettet pekefingeren mot den rødgrønne regjeringen, som hun mener Solberg-regjeringen nå er i ferd med å rydde opp etter. Frp-eren mener høringen underbygger at trygdeskandalen potensielt kan strekke seg lenger tilbake i tid enn 2012.

– Jeg tror nok dessverre antall saker vil øke betraktelig.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200110. 
Ulf Leirstein og Hanne Dyveke Søttar under høringen om trygdeskadalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hanne Dyveke Søttar (t.h.) har fortsatt tillit til arbeidsminister Hauglie. Hun sitter i kontrollkomiteen sammen med blant andre Ulf Leirstein (f.v.), tidligere Frp-er og nå uavhengig representant. Her er de under høringen tidligere i januar. Foto: NTB Scanpix

Heller ikke Frps finanspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad, ser noen grunn til å støtte mistillitsforslaget til Rødt. Den samme konklusjonen trekker tidligere Frp-formann Carl I. Hagen. Han har vært vara på Stortinget, men ryker nå ut.

– Hun har ikke ansvar for forhold hun ikke visste om, skriver han til Dagsavisen.

Les også: Carl I. Hagen åpner for at Siv Jensen må gå av

Kan komme til å stille Ap til veggs

Partiets parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, understreker at Frp utformer sin politkk ut fra eget partiprogram og viser til at Rødt ikke fikk noen stemmer, bortsett fra sin egen, for mistillitsforslaget sitt i fjor høst.

– Hva er endret nå? Ingenting, skriver Limi i en SMS og fortsetter:

– Frp vil avvente granskningen som er igangsatt og ikke ekskludere ansvar for tidligere statsråder fra Arbeiderpartiet.

Saken fortsetter under bildet. 

OSLO  20170607.
Hans Andreas Limi (FrP) under presskonferanse ang. revidert nasjonalbudsjett i Stortinget



Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hans Andreas Limi utelukker ikke at flere statsråder blir holdt ansvarlige for trygdeskandalen. Foto: NTB Scanpix

Frps representant i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg, har ikke ønsket å kommentere Moxnes sitt utspill til NTB og viser til at saken ikke er behandlet internt i partiet enda. Han har imidlertid uttalt at Frps exit fra regjeringen ikke endrer partiets syn på saken i seg selv.

Det samme sier Frp-veteran Kari Kjønaas Kjos.

– Om vi sitter i regjering eller ikke, spiller ikke inn. Nå skal kontrollutvalget gjøre sin jobb, før stortingsgruppen lander denne saken, skriver hun.

Innstillingen fra kontrollkomiteen på Stortinget om Nav-skandalen kan foreligge allerede 11. februar.

Mer fra Dagsavisen