Politikk

Fremskrittspartiets to ansikter

Ny Rolle: Frp skal fortsatt skyte fra hofta. Slik skal de unngå SV-fella, mener valganalytiker.

- Ledelsen i Frp og Høyre vil nok tillate en del fra løse kanoner. Det er også i Høyres interesse at Frp appellerer til andre velgere enn de Høyre jakter på, og at regjeringen samlet beholder styrke, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Den siste tida har vi sett flere eksempler på at sentrale Frp-politikere kommer med utspill som strider mot politikk forankret i regjeringen. Mazyar Keshvari og Per Sandberg vil ha folkeavstemning om innvandring, Carl I. Hagen ønsker en egen integreringsetat og klimapolitiker Jan-Henrik Fredriksen bestrider FNs klimapanel.

128 dager er gått siden Frp og Høyre gikk sammen ut på Slottsplassen. Mens Høyre har styrt landet før, er det første gang Frp sitter ved Kongens bord. Mange stilte spørsmål ved hvordan fløypartiet skulle takle overgangen. Så langt ser Frp ut til å funnet formen sin.

«Sandberg viktig»

Meningsmålingen som Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) publiserte i går, viser at Frp går fram med 1,6 prosentpoeng til 15,0 prosent. Flere målinger den siste tida har vist framgang for partiet etter en lengre periode med motgang. Valganalytiker Marthinsen mener det er for tidlig å slå fast at Frp har klart å snu en negativ trend.

- Men det kan hende at de har klart å bremse nedgangen, sier han.

Dobbeltkommunikasjon er strategien partiet har valgt for å berge oppslutning mens de er i regjering, mener han.

- De skal både vise ansvarlighet i regjering og at de fortsatt er et parti som står for noe annet enn alle de andre partiene. Om det så er en svært restriktiv innvandringspolitikk, eller å rive ned bomstasjoner. Her er både nestleder Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde viktige, sier Marthinsen og legger til at tydelig gjennomslag i år blir viktig:

- Vi så at SV tidlig fikk et slags taperstempel, som de aldri ble kvitt. Dette må Frp unngå.

Refset av sine egne

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, har lite å si til hva utenforstående syns, men gjør det klart at Frp har tenkt å fortsette å være tydelig på egen politikk.

- Rett etter at vi kom i regjering var mye av fokuset på Høyre, ettersom de har statsministeren. Vi ble lillebroren i regjering. Nå har vi fått snudd fokuset, sier Nesvik.

Partiet vil fortsette å markere at verken regjeringsplattformen eller samarbeidsavtalen er utfyllende.

- Frp vil stå beinhardt på vår politikk og vise fram klare Frp-saker, om det er vår asyl- og innvandringspolitikk, eller seniorpolitikk, sier han.

Noen mener at Frp ikke er tydelig nok.

Denne uka refset tidligere stortingsrepresentant Arne Sortevik Fremskrittspartiets ledelse i Bergens Tidende. Partileder Siv Jensen får gjennomgå etter at hun var forsiktig med å kommentere Per Sandbergs utspill om folkeavstemning. Sortevik hevder også at partiets politikk er i fritt fall.

«Hvor er Frp-politikken, Frp-ledelsen og Frps politikere?», skriver han på Facebook, ifølge avisen.

- Risikabel strategi

Som Frp gikk SV fra en utfordrerrolle på fløyen til regjering for første gang. Og som Siv Jensen nå har gjort, flyttet daværende SV-leder Kristin Halvorsen inn i Finansdepartementet - ansvarlighetens vugge. Partiet brukte tid på å finne ut av sin nye rolle. De fikk massiv kritikk da deler av stortingsgruppa i 2005 demonstrerte mot egen regjerings vedtak om å sende norske jagerfly til Afghanistan. Mot slutten av regjeringstida fikk de derimot kritikk for å opponere for lite, og åtte år i regjering sendte nesten SV ut av Stortinget.

Ketil Raknes var kommunikasjonsrådgiver og statssekretær for SV i den rødgrønne regjeringen. Han synes det er friskt av Frp å prøve seg på dette kommunikasjonseksperimentet i regjering.

- Frp går for en strategi der de har en fot innenfor og en fot utenfor. Det er en risikabel strategi fordi de hele tida vil bli konfrontert med hva som er partiets egentlige politikk. Mens Carl I. Hagen vil ha en integreringsetat som skal hjem til folk og sjekke om barna ser norsk barne-TV, støtter barneminister Solveig Horne (Frp) SV-politikk, som gratis kjernetid i barnehagen.

Raknes har også skrevet bok om høyrepopulistiske partier.

- Det er ingen automatikk i at disse partiene gjør det dårlig når de kommer i posisjon. Her er resultatene blandet, sier Raknes, som er spent på fortsettelsen for Frp.

Spesielt på hvor smertegrensen til statsminister Erna Solberg (H) går.

samfunn@dagsavisen.no

Om Innvandring

«Fremskrittspartiet i regjering forholder seg til samarbeids­avtalen med Venstre og KrF og 
har ingen planer om noen folke­avstemning om dette temaet.»

Anders Anundsen (Frp), 
justisminister

«Skal vi videreføre dagens nivå på Velferds-Norge eller skal vi videreføre gårsdagens innvandrings- og 
integreringspolitikk? Det 
spørsmålet tror jeg det norske 
folk gjerne kunne deltatt i gjennom en folkeavstemning.»

Per Sandberg, Frp-nestleder

Om klima

«Påvirkningen fra Golfstrømmen har mye større effekt på klimaet enn menneskeskapte utslipp.»

Jan-Henrik Fredriksen (Frp), 
klimapolitiker. Nordlys 5/2 - 2014

«Selv er jeg overbevist om at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men spørsmålet er i hvilken grad dette skjer.»

Oskar J. Grimstad (Frp), stortingets energi- og miljøkomité.
NTB 6/2 - 2014

Om mangfold

«Det er viktig at man vet hvordan man håndterer mangfoldet (...). Her ser vi at Forsvaret går foran som et godt eksempel for andre virksomheter.»

Solveig Horne (Frp), barne-, likestillings-
og inkluderingsminister.

«Det strider jo mot Frps parti­program, landsmøtevedtak og gjentatte vedtak i stortingsgruppa om at vi ikke ønsker den typen religiøse symboler til nøytrale uniformer.»

Christian Tybring-Gjedde (Frp), 
forsvarspolitisk talsmann

Om posisjoner

«Jeg registrerer at han har synspunkter på dette, men vi har bare et visst antall 
posisjoner i regjering. Da må vi fylle dem på best mulig måte.»

Siv Jensen, Frp-leder, NTB 7/1 - 2014

«Jeg opplever en økende 
irritasjon over at en del Frp-ere har fått sentrale stillinger i regjeringsapparatet uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet.»

Christian Tybring-Gjedde (Frp), Dagbladet 7/1 - 2014

Mer fra Dagsavisen