Innenriks

Fremmed 
kjærlighet

«Hei vakre fremmede. Her har du en liten gave. Ville bare gjøre noe koselig for noen, nå i en dyster periode med rettssak og sorg».

Det skjedde noe med Norge etter 22. juli. Nå skjer det noe igjen. Fremmede legger igjen gaver og varme ord til hverandre på T-banen.

På vei til jobb

Mandag formiddag var Jorunn Berland (bildet), som er leder i Finansforbundet, på vei til jobb. På Smestad ble hun plutselig oppmerksom på en liten pakke som lå igjen på et sete på T-banen idet en ung kvinne gikk av banen med barnevognen sin.

Berlands første reaksjon var at det kunne være farlig. Hun nølte. Men det var bare et sekund. Så bestemte hun seg for å løpe etter den unge kvinnen. I døra på T-banen fikk hun så vidt tak i kvinnen og spurte om hun hadde mistet en pakke. Til svar fikk hun et bredt smil og «Nei, jeg har lagt den der».

Før Berland rakk å nøle ble dørene lukket og T-banen kjørte videre. Igjen var Berland og den forunderlige lille pakken. Sirlig innpakket i papir med hyssing knyttet rundt lå den der alene på setet, med beskjeden: «Til den første som finner denne gaven. Fra Julianne».

- Jeg så meg litt rundt for å se om noen andre reagerte. Men så åpnet jeg den. Og jeg ble helt satt ut av det som var inni, sier Berland til Dagsavisen.

Liten handling, mange tanker

Inne i pakken lå et nydelig armbånd med perler i glass, og en lapp med følgende beskjed: «Hei vakre fremmede. Her har du en liten gave. Om den ikke passer deg, kan du gi det til en venn. Ville bare gjøre noe koselig for noen, nå i en dyster periode med rettssak og sorg. Klem Julianne».

- Mine ord blir fattige når jeg skal beskrive hva det gjorde med meg. Jeg tok med meg pakken på jobb og når jeg kom fram dit ble jeg bare sittende og lese dem igjen. Det forandret meg der og da, sier Berland.

Hun ringte og fortalte historien til kolleger og venner og alle har den samme reaksjonen: Dette var helt utrolig. Så la hun opplevelsen ut på Facebook med et bilde av pakken. I går formiddag hadde over 2.000 mennesker delt bildet og historien.

PS! I går kveld sto den ukjente Julianne fram på tv2.no. 23 år gamle Julianne Grovehagen la mandag ut i alt fire små gaver rundt om i Oslo for å hedre bestevenninnen Synne Røyneland som ble drept på Utøya. - Nå har jeg hørt at minst 20 andre vil gjøre det samme. Det var mer enn jeg kunne drømt om, sier Julianne til tv2.no. Hun er allerede i gang med å lage flere gaver.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen