Innenriks

Fra USA for å hjelpe flyktninger

Jonathan, Emily og Elise har reist fra USA til Norge for å hjelpe flyktninger i Oslo.

Bilde 1 av 2

– Vi har vært her i to uker nå og blir i to år, kanskje lenger om myndighetene tillater det, sier Jonatahan Sturbe til Dagsavisen.

Amerikaneren besøker Oslo sammen med kona Emily og datteren Elise (1) for å hjelpe til på Oslo mottak, byens første asylmottak, drevet av kommunen.

De er med i den amerikanske utgaven av Ungdom i Oppdrag og har hjulpet til med å ferdigstille lokalene og ser fram til at mottaket kommer i drift til uka.

– Vi er veldig takknemlige på flyktningenes vegne, for at de har lagt mottaket til sentrum. Vi besøkte ett utenfor byen, hvor alt ligger langt unna, og det vanskeliggjør integreringen når man må reise for å gjøre ting, sier Sturbe.

Ventetid

Målet er at ventetida før man kommer i gang med boligsøking, arbeid og skole skal bli meningsfull og at beboerne integreres så raskt som mulig. Nå kan ventetida være så lang som tre år.

– Vi håper å korte ned ventetida man sitter på mottaket og ventetida før man får bolig, sier byråd for næring og eierskap Geir Lippestad.

Han har hatt ansvaret for gjennomføringen fram til åpningen av mottaket.

Sentralt

Opp mot hundre beboere vil ankomme mottaket i september, både familier og enslige. Mottaket har en barnebase og pedagogisk stab. Med sin sentrale beliggenhet på Alexander Kiellands plass er allerede infrastruktur på plass rett utenfor døren med kafeer, park, butikker, skole, barnehage og transport.

– Fremfor alt er det fortsatt språkopplæring og jobb som står i første rekke, sier Lippestad.

Mottaket har inngått intensjonsavtale med blant andre Høgskolen i Oslo Akershus, Røde Kors og Caritas, så beboerne raskere skal integreres og skaffe seg kompetanse.

Nå jobbes det med hvordan bydelene skal samarbeide med mottaket, for å tilby barna barnehage eller skole, og beboerne tjenester fra bosettingsbydel, mens de fortsatt bor i mottaket.

Oslo kommune ønsker at beboerne ved Oslo mottak er flyktninger som allerede har fått opphold og Oslo som bosettingskommune og asylsøkere som med stor sannsynlighet vil få opphold og dermed kunne bosettes innenfor Oslos kvote for bosetning i bydelene.

Bydel

– Jeg vil takke bydel St. Hanshaugen, bydelsutvalget og befolkningen for måten mottaket er ønsket velkommen, sier Lippestad.

Familien Sturbe kom til Oslo for to uker siden.

– Vi ville hjelpe til og er glade for å få bidra, sier Jonatahn Sturbe.

Oslo Mottak ligger i Waldemar Thranes gate 70 i lokalene som tidligere var hospits.

Mer fra Dagsavisen