Innenriks

Fra småbruk til hagedrøm

Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen har gjort et vanlig småbruk om til en frodig og annerledes hage.

Bilde 1 av 5

– Da vi flyttet hit for seks år siden, var det bare gressplen og noen busker her, sier Tommy Tønsberg, der han står sammen med Kenneth Ingebretsen i hagen deres på Holter i Nannestad en dryppende våt julidag.

Tross været er det liten tvil om at småbruket har en langt mer fargerik hage enn småbruk flest. Her er druer på låveveggen, gullfisk i hagedammen og en eksotisk oase bak det hvitmalte bolighuset.

Så er da Tommy og Kenneth heller ingen vanlige hageeiere. Begge er gartnere, hagebokforfattere og foredragsholdere, og sammen driver de nettbutikken Garden Living, en butikk som har spesialisert seg på stauder, urter, løker og hageutstyr.

Runde former

Da Tommy og Kenneth flyttet til Holter i 2009, tok de fatt på hagearbeidet med det samme.

– Vi hadde med oss mange planter fra der vi bodde tidligere som vi måtte få i bakken så fort som mulig, så det var ikke så mye tid til planlegging. Vi hadde en viss idé om hvordan resultatet skulle bli, men mye har også blitt til underveis, sier Kenneth, og viser rundt i hagens ulike soner.

I området foran huset slynger staudebedene seg i buer mellom grønn gressplen.

– I stedet for å ha rette kanter synes vi det er fint å kunne leke seg med mer runde og organiske former, sier Tommy.

– Vi legger ut hageslanger for å forme bedene, da er det enklere å se for seg hvordan resultatet blir. La gjerne slangene bli liggende et par dager før du begynner å grave, da finner du fort ut om du har planlagt et bed midt i din faste rute over plenen, tipser han.

I år er det blant annet mange sorter martagonliljer som pryder bedene.

– Vi har gjerne perioder der vi har dilla på en bestemt plante. Nå samler vi blant annet på martagonliljer. Det er en gammel løkvekst som har kommet i mange nye sorter de siste årene, sier Kenneth.

Til pryd og nytte

Foran huset kan man også se de to hageentusiastenes prosjekt fra i fjor, nemlig fjellhagen. Her har de både kaktuser og gladioler som overvintrer ute.

– En fjellhage er ikke så vanskelig å få til, men det krever god drenering, sier Tommy.

Ved siden av låven har de anlagt en hagedam med gullfisk og vannliljer. Derfra fører en bue av epletrær deg til et «woodland»-område.

– Tanken er at det skal se vilt og frodig ut. Av stauder vel å merke, ikke ugress, påpeker Kenneth.

– Vi startet med å plante mange trær, som denne himalaybjørka, men det tar jo litt tid før det blir størrelse på dem, fortsetter han.

Bak huset har de også anlagt både urtehage og kjøkkenhage. Her dyrkes blant annet bønner, asparges, salat og krydderurter.

– Vi er vel ikke helt selvforsynt, men tanken er å dyrke mye av de grønnsakene vi trenger selv, sier Tommy.

Hyggelig hagearbeid

Hageinspirasjonen henter de ofte fra utlandet, særlig fra England.

– I England har de gjerne store prakthager, så det må skaleres ned til noe som kan passe her i vår hage, sier Tommy.

Foreløpig er fire av de 18 målene de har til rådighet fylt av pryd- og nyttevekster.

– Vi har stadig nye planer og prosjekter. I tillegg tar det jo mye tid bare å vedlikeholde det vi allerede har laget, sier Kenneth. Heldigvis har de ingenting imot hagearbeid.

– Vi jobber hele tida. Andre synes det er hyggelig å sette seg ned og nyte synet av hagen, vi liker å nyte hagen mens vi holder på i den, sier Tommy.

Neste prosjekt blir sannsynligvis en måneskinnshage–en hage med kun hvite blomster, som kan lyse opp sommerkveldene.

Vil du selv ta hagen nærmere i øyesyn, tar Tommy og Kenneth imot besøkende hver torsdag fram til september. Da er det også mulig å få kjøpt frø, planter og hageutstyr, men det er slett ingen forutsetning for å komme.

– Vi synes bare det er hyggelig å være til inspirasjon for andre, sier Tommy. (NTB Tema)

Tips til hageplanleggingen

  • Hva skal hagen brukes til? Planlegg hagen ut fra livssituasjon. Skal den være kun til pryd eller lekeplass for aktive barn?
  • Start med å finne ut hvilke elementer som passer hvor.
  • Vær realistisk. Det er ikke bare å anlegge hagen du har drømt om – du må ha tid til å vedlikeholde den også.
  • Bruk gjerne det du har fra før i stedet for å kjøpe nytt. De fleste planter kan graves opp og flyttes på.
  • En feil mange gjør er at de planter med for stor avstand mellom plantene – da skaper man mye plass for ugress. Plant heller tett, og luk vekk om det skulle vise seg å bli for mye.
  • Ikke glem det grønne – blomstringstiden er gjerne kort, mens bladverk i ulike farger, former og størrelser er fine hele sesongen.

Kilde: Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen/Gardenliving.no

Mer fra Dagsavisen