Innenriks

Fra Nammo til Israel

Panservernraketter produsert av norskeide Nammo Talley er solgt til Israel fra USA. Samme type raketter ble brukt under krigen i Gaza.

På tross av at Norge ikke tillater eksport av militært materiell til Israel, tjente den norske staten, gjennom sitt eierskap i våpenprodusenten Nammo, i 2009 på salg av panservernraketter til Israel. Dette kommer fram i en rapport fra Kirkens Nødhjelp.

I rapporten går det fram at det i 2009 ble solgt panservernraketter av typen M72 til Israel, produsert av amerikanske Nammo Talley, som i 2007 ble kjøpt opp av den norske våpenprodusenten Nammo. Den norske staten er med 50 prosent av aksjene største eier i Nammo.

Eksporten gikk via det amerikanske forsvarsdepartementet og hadde ifølge rapporten fra Kirkens Nødhjelp en verdi på 10,5 millioner amerikanske dollar, mer enn 60 millioner norske kroner.

Brukt i Gaza?

Ifølge Harald Nyeggen Sommer, som leder utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, har salget fra den norskeide våpenprodusenten i USA skjedd samtidig med at Norge gjennom mange år har avslått eksportlisenser til Israel.

- Så finner vi ut at Norges eget selskap produserer våpen i USA som havner i Israel. Vi har tenkt muligheten for at det kan skje, og nå har vi fått dokumentert at det skjer. Det er overraskende, sier han.

Ifølge Sommer vet man lite om denne typen salg fra norskeide selskaper i utlandet til land det ikke tillates eksport av våpen til fra Norge.

- Vi vet at USA, og flere andre land hvor norskeide våpenselskaper har produksjon, selger til en rekke land Norge ikke selger til. Manglende gjennomsiktighet og rapportering om denne type ting er et stort problem. Der ligger USA langt framme, de er detaljerte i sin rapportering, sier han.

Salget som komme fram i rapporten, skjedde samme år som krigen i Gaza. Ifølge Sommer er det vanskelig å vite om våpen produsert av Nammo Talley kan ha blitt brukt i krigen. Han viser til at NRK Brennpunkt i 2009 avslørte at M72 ble brukt i krigen og at de er av samme kaliber som panservernrakettene som ble produsert av Nammo Talley.

- Strengt regelverk

Ifølge kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo har det ikke vært noen endringer i hva datterselskapene produserer og leverer etter Nammos oppkjøp av Talley i 2007. Hun sier at norskproduserte systemer selges fra Norge i henhold til norske eksportregler, og amerikanskproduserte systemer selges fra USA i henhold til amerikanske eksportregler.

- All eksport av amerikansk produserte produkter fra Nammos amerikanske datterselskap må følge amerikanske eksportregler, og dette kan innebære salg til land som vi ikke kan selge norskproduserte produkter til, sier Solum.

Hun legger til at informasjon om hvor amerikanske myndigheter bruker eller formidler sine produkter, er informasjon som eies av kundene og derfor må rettes til dem.

Solum viser til at alle Nammos produkter er gjenstand for eksportlisens og at hvert produkt selskapet sender fra seg fra Norge må ha en godkjennelse fra Utenriksdepartementet.

- Må følge norsk praksis

Sommer mener Norge gjennom Nærings- og handelsdepartementet kan slå fast at norske bedrifter, og bedrifter hvor staten Norge er majoritetseier, skal følge norsk eksportpraksis.

- Når Norge tjener på å produsere og selge ammunisjon gjennom bedrifter man eier i andre land, må de følge den strenge eksportpraksisen Norge selv følger, sier han og legger til at det ikke er snakk om å bryte det amerikanske regelverket.

- Vi ber om at man skal følge et strengere regelverk. Norske myndigheter må innføre juridisk bindende sluttbrukererklæringer ved alt salg av militært materiell, også fra norskeide selskaper i utlandet, sier han.

Mer fra Dagsavisen