Innenriks

Fra Johnsen til Jensen

STATSRÅDSKIFTE: Byråkratene i Finansdepartementet skal vokte seg vel for å forsnakke seg når gamlesjef Johnsen byttes ut med den ferske statsråden Jensen.

Sammen med sine nærmeste medarbeidere ventet avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) onsdag på sin arvtaker Siv Jensen (Frp).

– Jeg vil ønske deg velkommen til det fineste departementet å være statsråd i. Ikke bare fordi det er det fineste bygget, men fordi det har et usedvanlig dyktig, kompetent og lojalt embetsverk, som alltid vil statsrådens beste. Dem kan du stole på, sier Johnsen.

Ga et tips

I tillegg til å skryte av de ansatte og minne om at finansministerens viktigste jobb er å passe på statskassen og handlingsregelen, ga han Jensen råd om en finansministers viktigste egenskap.

– Det er å si nei på en sånn måte at andre sier «ja, takk», forklarte han og kalte på latteren hos dem som var til stede.

Den sindige Johnsen henviste også til valgkamputspillet om at Frp ville kaste ut alle møblene, rive tapetet og fornye alt dersom de fikk overta.

– Dette er ikke tapeter, men sjablongmaling, så de blir nok vanskelige å bytte ut, forklaret Johnsen. Kontoret er i tillegg beskyttet av Riksantikvaren, så det er lite rom for radikale endringer i interiøret.

Til slutt holdt han fram en ganske ordinær liten nøkkel som han rakte fram.

– Jeg kan garantere at dette ikke er husnøkkelen til Kristin (Halvorsen, red.anm.). Her i huset har vi skikkelig nøkkel, sa Johnsen. Finansdepartementet er det eldste regjeringsbygget, og nøkkelkortene har altså ikke tatt over i alle låsene.

Passer på hverandre

Jensen sa det var med en viss ærefrykt hun tok over etter Johnsen.

Vi har jo vært politisk uenige, men jeg vet at du har brukt mye av din tid til å gjøre en skikkelig jobb som finansminister, sa hun.

– Jeg har gudskjelov god arbeidskapasitet, og jeg vet at jeg trenger den. Det er en spennende jobb, og jeg vet at embetsverket er dyktig. Og så håper jeg de har lest plattformen den nye regjeringen skal styre etter, sa den ferske statsråden.

Mens Johnsen påpekte at han og hans forgjengere passer på fra anegalleriet vegg i vegg med kontoret, hadde Jensen følgende avskjedshilsen til Johnsen når han går tilbake til sin gamle jobb:

– Nå må du huske, fylkesmann, hvem som er dine nye sjefer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen