Innenriks

Fra hånd til munn

Når de aller minste skal lære å bli glad i mat, er det lov med både grising og grimaser.

Ammepausene er hyppige på Geitmyra matkultursenter for barn, men denne dagen er mors melk bare som forrett å regne. Et titall spedbarnsmødre kutter gulrøtter, skreller kiwi og bruner kylling. På kurset «Tidlig matglede», en innføring i hjemmelaget spedbarnsmat, står nemlig både kyllingsuppe, dampede fiskepakker, tropisk fruktdessert og babykjeks på menyen.

- Målet med kurset er å vise hvordan man kan lage god spedbarnsmat ved å ta utgangspunkt i familiemiddagen. Baserer du barnematen på de samme råvarene som resten av familien spiser, slipper du å bruke ekstra tid på å lage nok en rett. Dessuten er det en fin måte å venne barnet til ulike smaker på, sier kursleder Mai Linn Muskaug.

Voksne smaker

På kurset stiller både de som aldri har smakt annet enn flytende føde, og de som er godt i gang med spising av alt fra moste grønnsaker til ferdigmat på glass.

- Sofia er fem måneder, og har begynt med både grøt og fruktmos. Hittil har det gått i ferdigkjøpt fruktmos, så det er fint med en innføring i hvor enkelt det er å lage tilsvarende selv, sier mamma Idunn Vinje.

Muskaug kan berolige med at det ikke er noe galt med den ferdigkjøpte barnematen, selv om hun holder kurs som promoterer det hjemmelagde.

- Ernæringsmessig er den ferdigkjøpte barnematen helt fin. Men ville du spist hermetikk hver dag? Det kan dessuten være lurt å venne barna til de ulike smakene den vanlig hverdagsmat i familien har å by på. Mye tyder på at barn som har kjent en smak tidlig i livet, lettere vil tolerere den senere, sier hun.

Spise med fingrene

Muskaug har ingen sikker oppskrift på hvordan man kan unngå å få kresne barn. Men mener en god start er å la spedbarna både få se og lukte når mor og far lager mat, og la dem få delta i matgleden og smakene rundt middagsbordet den dagen de selv begynner med fast føde.

- En feil mange gjør, er at barnet får sin egen middag servert alene, mens de voksne hygger seg med god mat senere på kvelden. Det er selvfølgelig greit en gang iblant, men barn etteraper foreldrene, og blir motivert til å prøve ulike smaker av å se foreldrene spise, sier hun.

Litt klining med maten er lov.

- La barna få bruke alle sansene sine, også evnen til å ta og føle. Jeg er tilhenger av at ikke alt skal moses, selv for de minste. Da får barnet muligheten til å undersøke råvarene selv, og dessuten kjenne ulike konsistenser i munnen. Server for eksempel en bit myk frukt eller kokt grønnsak, tipser Muskaug.

Forskrekkede uttrykk

Når barnet skal introduseres for fast føde, vil ikke kurslederen gi noen fasit på. Ei heller hva som skal introduseres når.

- De fleste råvarer er greit å gi spedbarn, med noen unntak. Melkeprodukter bør unngås, med unntak av litt yoghurt, ost eller smør, som ikke er så hardt for magen. Unngå også salt, honning, rå fisk og rått kjøtt, forklarer hun kursdeltakerne.

Når alle de fire sunne og saltfrie rettene til slutt står på bordet, får både små og store smake, med mer og mindre fornøyde ansiktsuttrykk som resultat.

- Ofte ser det ut som barnet ikke liker maten når det får noe nytt. Men grimasene kan like gjerne være uttrykk for et «oi, hva er dette?», sier Muskaug, som håper kurs og informasjon kan gi foreldre tillit til at de selv kan stå for babymaten.

- Det er ikke noe problem å sørge for at barnet får de næringsstoffene det trenger så lenge man er innom alle matvaregruppene. En del er dessuten bekymret for hygienen, men vanlig god kjøkkenhygiene er bra nok, sier Muskaug, som har et siste tips før man ivrig serverer minsten noe nytt til middag.

- Det kan være lurt å introdusere en ny råvare på dagtid. Skulle barnet reagere på noe, slipper man i hvert fall en dårlig natt. (NTB Tema)

Kyllingsuppe

Gir cirka to liter, som kan bli 15 babyporsjoner eller nok til to middager for en liten familie.

1 stort kyllinglår

2 store eller 3 små gulrøtter

2 epler

1 selleristang

1 squash

1 stor søtpotet

2 fedd hvitløk

1 løk

3 tomater

Vask, skrell og rens alle grønnsakene. Del epler, selleristang, squash, søtpotet og løk i grove biter. Skrell hvitløksfeddene, de kan bakes hele. Del gulrøttene i blyanttykke skiver. Legg tomatene til side, og de resterende grønnsakene i et dypt stekebrett. Hell over olje i en tynn stråle, og bland alt med hendene slik at det meste blir dekket og alt ligger i et jevnt lag. Bak grønnsakene i ovnen på 180 grader i cirka 30 minutter.

Brun kyllinglåret på begge sider i en gryte med olje, behold skinnet på. Del tomatene i to og ha i gryta. Dekk med vann og kok opp, la det trekke på høy varme i 15 minutter. Ta låret ut av gryta og separer kjøttet fra skinn og bein. Ha kjøttet tilbake i kraften sammen med de bakte grønnsakene. Kjør alt med stavmikser til du har en jevn, tykk suppe.

Mer fra Dagsavisen