Innenriks

FpU vil hente hjem alle Syria-barna

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) går på tvers av moderpartiets syn og mener alle barn av norske IS-krigere må hentes hjem. Men ikke foreldre som er i live.

– Vi skal være åpne for å hente hjem alle barna med en forsikring om at vi ikke henter hjem foreldrene, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Klassekampen.

En forutsetning må være at det ikke åpnes for å gi familiegjenforening, mener han.

Les også: Derfor er det vanskelig å hente hjem IS-barna

Betent

Ungdomspartiets syn i den betente saken går på tvers av det flere av stortingsrepresentantene i moderpartiet Frp mener. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen har omtalt statsminister Erna Solberg (H) sitt utspill om å hente hjem foreldreløse Syria-barn som «uklokt» og «selvskading», mens nestleder i Frps innvandrings- og integreringsutvalg Jon Engen-Helgheim har inntatt en noe mer forsonende holdning.

– Hvis det er mulig å hente hjem foreldreløse barn, så er det svært få som vil ha problemer med det. Alt annet er veldig vanskelig, sier han til avisa.

Svendsrud går imidlertid lenger enn Solberg og mener at også barn med foreldre i live, bør kunne hentes hjem, men erkjenner at saken er vanskelig.

– Det finnes ingen enkel løsning på en så komplisert utfordring. Utgangspunktet er at uskyldige barn ikke skal straffes for foreldrenes synder. Jeg tror nok at alle som tenker på disse barna, får en klump i magen, sier Svendsrud.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Finsliper

Også Frps familiepolitiske talsperson Silje Hjemdal har tidligere stilt seg åpen for å hente barn fra leirer i Syria og Irak, forutsatt at foreldrene samtykker til at barna hentes alene.

– Dette forutsetter at foreldre eventuelt samtykker til at barna hentes alene, sa hun til NTB tidligere denne måneden.

Ifølge Klassekampen jobber Frp nå med å finslipe partiets standpunkt i saken. Saken kan bli et tema på Frp-landsmøtet til helgen.

Mer fra Dagsavisen