Innenriks

- Forsvaret går ut på dato

NY SIKKERHETSSITUASJON: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) varsler reformer som må til for at vi skal kunne forsvare oss og våre allierte også i fremtiden.

Forsvarsministeren ba onsdag forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen om et nytt fagmilitært råd som fullt ut tar høyde for de til dels betydelige endringene i sikkerhetssituasjonen Norge står i. Det betyr trolig at Forsvaret må igjennom omfattende endringer for å være i stand til å reagere raskere og riktigere, blant annet i lys av nye sikkerhetsutfordringer i øst.

– Vi fikk bare et par dagers varsel før Russland annekterte Krim. Det sier seg selv at vi ikke kan ha militære avdelinger i Norge som har varslingstider på flere måneder, sier Bruun-Hanssen til NTB.

Hans endelige forslag til langtidsplan for Forsvaret kommer på Søreides bord først om ett år, men begge poengterer allerede nå at gjeldende langtidsplan er gått ut på dato – og at vesentlige deler av Forsvaret er i ferd med å gjøre det.

– Vi må se helt grunnleggende på Forsvarets struktur og sammensetning, og hvordan det er i stand til å løse sine oppgaver på lang sikt, sa Søreide.

Går ut på dato

Når statsråden snakker om at «viktige forutsetninger er endret» siden forrige langtidsplan ble vedtatt i 2012, peker hun på hvordan Russland viser vilje til å drive offensive operasjoner utenfor egne grenser og at evnen til å gjøre det er vesentlige bedret siden 1990-tallet. Det russiske militæret er like hardtslående som før, i tillegg til at det er blitt betydelig mer presist og langtrekkende.

Dessuten kan voksende økonomisk aktivitet i nord føre til større fare for at konflikter fra andre steder i verden trekkes i vår retning, mener hun.

Det betyr ikke at Norge er truet nå, ifølge Søreide, men mer russisk øvingsaktivitet i nord og flere uvarslede beredskapsøvelser har stor innvirkning på den militære situasjonen i våre nærområder.

– Vi klarer ikke å respondere raskt nok i våre nærområder. Vi har verken den reaksjonsevnen eller utholdenheten som nye utfordringer krever, sier Søreide.

Hun og Bruun-Hanssen er opptatt av å understreke at i tillegg til å forsvare landet og grensene, har Forsvaret også viktige oppgaver i NATO-sammenheng.

Ressurskrevende

Seansen i Forsvarsdepartementet onsdag formiddag utgjorde statsrådens marsjordre til forsvarssjefen. Hans endelige og helhetlige råd kommer først 1. oktober neste år. Deretter skal planen gjennom en grundig behandling i Stortinget før den blir vedtatt, trolig før sommeren 2016.

– Vi har allerede mye moderne materiell og godt trent og utdannet personell. Vi står ikke på bar bakke i arbeidet med å sikre et forsvar som er relevant i fremtiden, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen og statsråden legger ikke skjul på at omleggingene Forsvaret må igjennom, vil være ressurskrevende, men ingen av dem vil kunngjøre allerede nå hvilke bevilgninger som er nødvendige for å bygge opp morgendagens forsvar.

– Dette kommer til å handle om omprioriteringer og eventuelt ytterligere behov, sier Søreide, som på spørsmål om bevilgninger lover «sikre og stabile rammevilkår».

– Det er innretningen forsvarsministeren kommer med som vil si noe om hvilke kostnader vi står overfor, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen