Forsvarer: – Retten må se det med Ludvigsens øyne

Svein Ludvigsens forsvarer vedgår at hans klient har fortalt usannheter til politiet, men sier at dette kan ha mange årsaker.

Av Marius Helge Larsen

– Retten må se det med Ludvigsens øyne. Han har vært redd for sannheten. Han følte seg malt opp i et hjørne og har følt på enorm skam når det kommer til sex med menn, sa forsvarer Kai Vaag under sitt avsluttende innlegg i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Gjennom en rekke politiavhør nektet den tidligere fylkesmannen for seksuell omgang med de tre fornærmede i saken mot ham. Da rettssaken startet, snudde han imidlertid, og innrømmet at han ved tre tilfeller hadde sex med en av dem.

– Det at Ludvigsen ikke har ønsket å være åpen om dette, kan ha vært mer et ønske om å holde det skjult, enn å skjule å ha gjort noe straffbart. Dette må retten ta med seg når de skal vurdere saken, sa Vaag.

Les også: Ber om fem års fengselsstraff for Svein Ludvigsen

– Vanskelig

Han trakk fram 72-åringens kristne bakgrunn, og sier at Ludvigsen syntes dette var umulig å snakke om.

– Han forteller om frykt for sosialt fall. Han forteller om frykt for at utroskap skal bli avdekket, sa Vaag.

Han viser til at Ludvigsen er i 70-årene, og at han tilhører en generasjon hvor dette har vært vanskelig å snakke om.

– Det er ikke til å komme unna at dette her er noe som stikker dypt. Det har vært feiret Pride nå i helgen. Vi har en barne- og familieminister som ikke har hatt lyst til å delta i den feiringen, påpekte Vaag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Posisjon med makt

Tirsdag er siste dag i rettssaken hvor Ludvigsen står tiltalt for å ha utnyttet stillingen sin til å oppnå sex med de tre fornærmede mennene. De hevder han lovet dem hjelp til å få opphold, bolig, statsborgerskap og penger som motytelser.

– Ludvigsen hadde en posisjon med tilsynelatende makt. Alle de tre fornærmede er asylsøkere med vanskelig bakgrunn. Han har hatt sex med minst en av dem, og har hatt kontakt med alle tre, sa forsvareren.

Han påpekte at Ludvigsen må ha hatt forsett for at han skal dømmes, altså at han i så fall visste at han utnyttet stillingen sin.

– Saken må vurderes med bakgrunn av hva som har vært Ludvigsens tanker. Han må ha hatt dette i tankene sine. Hva den enkelte fornærmede tror om Ludvigsens posisjon og makt, det kommer i bakgrunnen, sa Vaag.

– Alarmklokker

Han gikk videre med å gå gjennom forklaringene til hver av de tre fornærmede, og pekte på flere hull og selvmotsigelser.

– Retten bør høre på alarmklokkene som ringer, sa Vaag da han gikk gjennom forklaringen til en av de fornærmede, en 26 år gammel lettere psykisk utviklingshemmet mann.

Ifølge sakkyndige har mannen problemer med å forstå sosiale situasjoner, og sliter med hukommelsesproblemer.

– Store utfordringer

26-åringen har forklart at han hadde sex med Ludvigsen på et hotell i Oslo i 2014, på et tidspunkt den tidligere fylkesmannen var i byen. Men han har ikke klart å peke ut riktig hotell.

– Det er store utfordringer med det han forklarer. Deler av det er påviselig feil. Han har en diagnose. Spørsmålet er: lager han en historie? Jeg vet ikke, men kan retten vite noe sikkert om det, spurte forsvareren.

Svein Ludvigsen hevder han ikke vet hvem denne fornærmede er, men i retten er det blitt lagt fram logger fra meldingskontakt mellom dem på Facebook i perioden 2011–2014. Blant annet avtaler de å møtes i Oslo for å spise sammen.

Påtalemyndigheten mener Ludvigsen må dømmes til fem år og seks måneders fengsel, mens forsvarerne mener han bør frifinnes.