Innenriks

Forsvarer gjemming av tobakk

Helseministeren mener tobakksvarer skal stå i skap i butikken av hensyn til folkehelsen. I dag måtte hun forsvare dette i retten.

Mandag startet rettssaken verdens største tobakksselskap, Philip Morris, har sett seg lei på at røyken gjemmes i skap i butikkene og går til sak mot den norske staten. Blant dem som deltar i saken er Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel. Hun skal torsdag holde partsinnlegg i retten.

– Effekten av å gå til sak i Norge er å beholde markedsandeler i andre land. Det vil vi synliggjøre. Den taktikken gjør at vi kaller dette for aggressivt. Vi er ikke så bekymret over utfallet her, men mer for andre land som vil hindre tobakkens inntreden for fullt. Etter all sannsynlighet er ikke siste ord sagt i tingretten, sier Anne Lise Ryel til NTB.

Eksponering

Philip Morris har valgt å ikke bestride at tobakk er helseskadelig, men viser i stedet til en EFTA-dom fra i fjor som slår fast at forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen.

Det amerikanske selskapet mener dette fører til konkurransevridning, særlig for nye merker som vil etablere seg, og vil ha forbudet opphevet.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener helsemyndighetene må kunne ta i bruk slike tiltak.

– Det er viktig fordi vi som myndighet må kunne gjennomføre tiltak for å beskytte befolkningens helse. Tobakk er faktisk den viktigste faktoren for at vi kan bedre folkehelsen, sier hun til NRK.

Tingretten har innhentet en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA-domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

Tobakk bak disk siden 2010

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

Forbudet mot synlige tobakksvarer i butikken trådte i kraft i januar 2010 etter å ha blitt vedtatt av Stortinget vinteren 2009. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet stemte imot forslaget.

– Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norway.

I stedet velger selskapet en annen strategi –  å belyse om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å få ned forbruket.

Advokat Jan-Magne Juuhl-Langseth, som er engasjert av Philip Morris, holdt sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen