Innenriks

Første dag i første klasse

Under en rosa Disneyprinsesse-paraply fant Elvira Ødegaard Mæland og Isabel Lund ly da de ble ønsket velkommen som førsteklassinger ved nye Nordpolen skole.

Det er første skoledag på Nordpolen skole på Sandaker, og Elvira Ødegaard Mæland og Isabel Lund står tett ved siden av hverandre under den rosa Disneyprinsesse-paraplyen. De er to av de omtrent 60.000 seksåringene som begynner på skolen denne uka. Det er regn i lufta og himmelen skal snart åpne seg, så det er nok bra at jentene har like reflekstrekk over skolesekkene sine. I hendene har de hver sin hvite ballong med «Nordpolen skole» skrevet på.

- Er dere nervøse?

- Nei, svarer Elvira. De to jentene kjenner hverandre fra barnehagen og skal begynne sammen i klasse 1A.

- Kjenner dere noen fra før, da?

- Ja, svarer begge jentene. Men de vet ikke helt hvor mange de kjenner.

- Det er spesielt med første skoledag, sier mor til Elvira, Anne Siri Ødegaard.

- Nå slipper vi liksom litt kontrollen, sier hun. Ved siden av henne står Isabels far, Lasse Lund. Begge foreldrene forteller at barna ikke har virket så nervøse før den store dagen, men litt sjenerte er de.

- De har jo vært her før, da. Litt på SFO i hvert fall, sier Lund.

Flere elever

Roen senker seg i skolegården og på trappa står rektor, lærere og ordfører i Oslo, Fabian Stang. Han skal åpne skolen. Nordpolen skole er nemlig helt nyoppusset. Før het den Sandaker og var ungdoms- og videregående skole. Nå er den gjort om til barne- og ungdomsskole og skal ha plass til 840 elever. Og godt er det, for som Dagsavisen skrev i forrige uke er det rekordmange seksåringer som begynner på skolen i Oslo i år. Man regner med at det er hele 6.877 elever, og om ti år regner man med at antall elever i grunnskolen vil ha økt med 14.200, noe som krever større og flere skoler enn før.

- Nå kan dere si at dere går på «The North Pole school, and that‘s cool!», spøker Fabian Stang i talen sin, som handler mest om at ingen skal gå alene på skolen, og alle skal si nei til mobbing, et tema som har vært mye omtalt nå rundt skolestart.

Ny saks og blyantspisser

- Jeg har mista seks tenner, sier Elvira som har snudd seg mot faren til Isabel.

- Det var mye. Isabel har mistet to, sier han. Isabel har tatt opp en rosa pose og graver nedi. Opp kommer en lilla boks som hun åpner og viser fram.

- Jeg har en saks, sier hun og viser fram innholdet i den lille esken: En lilla saks og masse lilla binderser. Og det er mer i posen.

- Er det en blyantspisser? spør Elvira. Hun ser på den rosa blyantspisseren som fortsatt er pakket inn i plast.

- Nå er det opprop, da må vi følge med, sier Elviras mor. Klasse 1A er den første som ropes opp. Mange navn, og blant dem ropes Isabel Lund og Elvira Ødegaard Mæland opp. Når alle har stått på rekke og rad, og foreldrene er ferdig med å ta bilder, bærer turen inn i klasserommet.

- Vi må vente på Isabel, sier Elvira når hun kommer inn og skal ta av regnjakken i garderoben på sin faste garderobeplass med navneskilt på. Elvira har blå kjole og Isabel har ny rosa kjole, og er ellers helt rosa fra topp til tå.

Første møte med klassen

Det er god plass i klasserommet til 1A, men det fylles fort opp når elever og foreldre skal finne seg plass. Det fotograferes og filmes med iPhone og speilreflekskameraer, mens elevene finner plassene sine og får hver sin neongrønne caps som mange velger å sette på hodet med en gang. Men de skal ikke bli sitte ved pultene lenge. De skal nemlig rett ned på gulvet for å ta navnerunde. Elvira og Isabel finner raskt plass ved siden av hverandre. De skal bli ropt opp og si yndlingsfargen sin. Ikke alle har en yndlingsfarge, de tør i hvert fall ikke si om de har det, men Isabel i den rosa kjolen svarer lavt:

- Blå.

Elvira, som har blå kjole tenker seg om og svarer:

- Rosa.

Det er tid for sang. Sangen «Velkommen til skolen» lærer førsteklassingene fort. Sang nummer to, «Første dag i første klasse», er litt vanskeligere, men kjent for noen få som tør å synge litt med. Etter å ha kommet igjennom sangen begynner isen å brytes litt, og en av elevene sier høyt og tydelig:

- Det var perfekt!

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen