Innenriks

Forlik på Frps premisser

KOMMENTAR: Denne uka ble det skrevet asylpolitisk historie i Stortinget.

Alle normale prosedyrer for lovbehandling ble brutt for første gang i fredstid da Stortinget ekspressbehandlet og vedtok betydelige endringer i utlendingsloven.

Torsdag ettermiddag gikk seks av Stortingets åtte parlamentariske ledere sammen om den største asylpolitiske tilstrammingspakke noensinne. Det har vært noen dager med panikk på Tinget.

Dette har gått ut over annet stortingsarbeid. Spesielt behandlingen av statsbudsjettet som er den aller viktigste saken Stortinget behandler i stortingssesjonen. Det er ingen som i ettertid vil kritisere de folkevalgte for at de, som resten av befolkningen, ble skremt av den sterkt voksende flyktningstrømmen over grensestasjonen Storskog i Finnmark.

Det er heller ingen som vil kritisere stortingsrepresentantene for at de gjorde hva de kunne for å skille klinten fra hveten. Det store innrykket av folk som ikke har saklig grunnlag for beskyttelse og opphold her i landet, bør stanses på grensen og sendes tilbake til Russland. Det er nødvendig med strakstiltak for å få det til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men det ettertidas statsvitere og historikere vil peke på som kritikkverdig er at regjeringen og Stortinget la om landets flyktning- og asylpolitikk uten en grundig behandling. Da regjeringen mistet kontrollen over situasjonen fordi Frps stortingsgruppe spente bein på sin egen regjering, tok stortingsgruppa over styringen, Det største opposisjonspartiet Ap ble parkert på sidelinjen, men kom etter hvert hinkende etter sammen med Sp.

KrF og Venstre ble satt i en håpløs situasjon da Ap og Sp gikk inn for et bredt asylforlik på Frps premisser. Det ville ha vært brudd på samarbeidsavtalen med regjeringen hvis KrF og Venstre hadde fulgt sin tvil og samvittighet og sagt nei til asylforliket.

I sluttfasen var det bare SVs Audun Lysbakken og De Grønnes Rasmus Hansson som sto fast på sine prinsipper og nektet å bli tvunget inn i det røde, grønne, gule og blå asylpolitiske kollektivet.

Asylforliket er Frps største politiske seier. Partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik og nestleder Per Sandberg la ikke skjul på det i minuttene etter at de seks avtalepartnerne hadde presentert forliket i Stortingets vandrehall. Nesvik utbrøt begeistret at dette hadde Frp kjempet for i 30 år. Da Carl I. Hagen i sin tid foreslo noe av det samme, ble han møtt med eggkasting. Per Sandberg hevdet med bred penn og uten forbehold at Norge, sammen med Danmark, har den strengeste asylpolitikk i Europa. Om Sandberg har rett i det, vet jeg ikke. Sandberg vet det neppe selv heller. Det er vel et stykke igjen før Norge reiser en mur for å holde flyktningene ute slik de har gjort i Ungarn. Men i det aller viktigste har Nesvik og Sandberg rett: Asylforliket er støpt over Frps lest.

LES OGSÅ: – Ødeleggende forlik

Gleden i Frp over gjennomslaget for asylpolitikken øker i takt med framgangen på meningsmålingene. VG og Dagbladet presenterte i går på sine førstesider bilder av en smilende Siv Jensen med titlene: «Flykter til Siv». (Dagbladet). «Frp-Sivs triumf». (VG). Målingene viser at Frp nå er tilbake på resultatet ved stortingsvalget på om lag 16 prosent. Høyre faller ned mot 20 prosent. Fortsetter det slik er de to partiene snart like store, eller like små om man vil. Høyre har fått noe å tenke på. Finansminister Siv Jensen stjeler statsminister Erna Solbergs velgere.

Ap står på stedet hvil med 35–36 prosent. Stedet hvil er ikke noe blivende sted for et parti som har tatt mål av seg til å vinne stortingsvalget. Partiets trøst er at det ikke har tapt noe på flyktningene. Det er fattigmanns trøst. Ap har tapt støtte på venstresiden ved å klistre seg til Frp i asylpolitikken. Nå har Ap alltid ligget til høyre i asylpolitikken. Men det er ikke tidligere blitt dokumentert så tydelig som med asylforliket.

LES KOMMENTAR: Frp har fått sin revansj i asylpolitikken

Mer fra Dagsavisen