Innenriks

Forlanger gratis angrepiller

Unge jenter må få gratis angrepiller, mener Sosialistisk Ungdom. Dårlig forslag, svarer Helsedirektoratet.

Bilde 1 av 3

– Angrepille er dyrt. Det koster opp mot 300 kroner på apotek. Det er mye penger for unge jenter, som ofte er skoleelever eller studenter med dårlig råd, påpeker Aila Emilie Kamaly, feministisk leder i Sosialistisk Ungdom (SU).

– Men det kan ikke være slik at hvor mye penger du har, skal avgjøre hvorvidt du blir ufrivillig gravid eller ikke, fortsetter hun.

Les også: Rekordmange bestiller kondomer

Nedgang i salget

Den argumentasjonen holder ikke, mener avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.

– Nødprevensjon har lav sikkerhet mot graviditet sammenlignet med andre prevensjonsmidler. Derfor anbefaler vi alle kvinner som vil ha god kontroll på fertiliteten sin, å benytte annen og langt tryggere prevensjon, sier hun.

I fjor ble det solgt 128.800 doser med nødprevensjon i Norge. Det innebærer en nedgang på hele 9 prosent sammenlignet med 2015.

– Effekten av nødprevensjon er avhengig av hvor lang tid det har gått fra samleiet til dosen tas. For den mest effektive nødprevensjonen som er på markedet, er effekten halvert 72 timer etter samleiet, opplyser Carlsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vanskelig å få tak i

– Særlig unge jenter benytter angrepille, også noen under 16 år, men i dag kan det være vanskelig å få tak i nødprevensjon i tide, forteller Kamaly.

– I butikk og i bensinstasjoner er aldersgrensen 18 år for å få kjøpt angrepille. Man kan få angrepille gratis på enkelte helsestasjoner, men de har ofte ugunstige åpningstider, fortsetter hun.

– Hva mener du er løsningen?

– Vårt forslag er at prisen på nødprevensjon settes til maks 100 kroner i apotek. I tillegg bør det bli mulig å bestille gratis nødprevensjon fra Helsedirektoratets nettsider, på samme måte som man kan bestille gratis kondomer derfra i dag. Denne nødprevensjonen bør man få tilsendt hurtig, eller få hentet på apotek, svarer Kamaly.

7,1 millioner kondomer

Dagsavisen omtalte Helsedirektoratets ordning for gratis kondomer i juli. Hele 7,1 millioner kondomer ble sendt ut i fjor, hele 26 prosent flere enn i 2015.

– Dette er veldig positivt. Kondomer er fortsatt det eneste som beskytter mot alt, både uønskede svangerskap og kjønnssykdommer, uttalte da fungerende avdelingsdirektør Karl Kristian R. Kirchhoff.

– Holder det ikke å fortsette å dele ut gratis kondomer?

– Vi ønsker ikke at angrepille skal være et alternativ til vanlig prevensjon, svarer Kamaly.

– Det er kjempeviktig at ungdom har adgang til et bredt utvalg av prevensjon, men når skaden har skjedd må nødprevensjon være lett tilgjengelig og noe alle kan ha råd til å benytte seg av.

– Billigere og sikrere

Avdelingsdirektør Carlsen i Helsedirektoratet, fastholder at gratis angrepiller ikke er en god idé.

– Om det skal gis subsidier til kvinners bruk av nødprevensjon må eventuelt politikerne ta stilling til, men helsemyndighetene anbefaler heller at flere kvinner vurderer annen, billigere og sikrere prevensjon enn dette. Abortratene i Norge har aldri vært så lave som i de siste årene, og stadig flere kvinner benytter langtidsvirkende, reversibel prevensjon som p-stav og hormonspiral. Dette er prevensjon som er rimelig i bruk, er svært trygg, gir få bivirkninger og kan brukes av de aller fleste, påpeker hun.

– Vi tror ikke det er veien å gå å lage en bestillingsordning slik som gratiskondomer.no for nødprevensjon. Tidsfaktoren er helt avgjørende dersom nødprevensjon i det hele tatt skal ha noen som helst virkning. En bestillingsløsning via nettet og eventuell forsendelse per post vil ikke være forenlig med behovet for å få tak i medikamentet raskt, tilføyer Carlsen.

Både helsesøstre og jordmødre kan i dag skrive ut resept på p-piller, p-stav og spiral for dem mellom 16 og 20 år. SUs forslag om gratis angrepiller, kommer i etterkant av et lignende forslag som ble fremmet i sommer. Da foreslo samtlige ungdomspartier, med unntak av FpU, gratis prevensjon til alle under 16 år.

– Konsekvensene av uønskede graviditeter er verre enn å kunne tilby gratis prevensjon til dem under 16 år, uttalte KrFU-leder Ida Lindtveit da.

– Hvorfor foreslår SU gratis angrepiller akkurat nå?

– Vi ser at dette har vært nødvendig lenge. Nå er det på tide å gjøre noe med det, svarer Kamaly.

Les oså: Uenighet i KrF om gratis prevensjon

Mer fra Dagsavisen