En amerikansk soldat i kontakt med en gutt fra Pashtun-stammen i Afghanistan. Nå sier Taliban at de kan være villige til å tillate et amerikansk nærvær i landet.

Forhandlingsvilje hos Taliban

Taliban skal være villig til å inngå en våpenhvile og godta et framtidig amerikansk militært nærvær i Afghanistan.

Dette er konklusjonen i en britisk rapport.

Rapporten er laget av den britiske tankesmia Royal United Services Institute (RUSI), som i over 180 år har analysert forsvars- og sikkerhetsspørsmål fra sitt hovedkvarter i London.

Svak Karzai

Rapporten «Taliban Perspectives on Reconciliation» bygger blant annet på intervjuer med høytstående Taliban-ledere, som ifølge RUSI er åpne for å forhandle fram en våpenhvile og en politisk løsning på krigen i Afghanistan.

Taliban-lederne vil imidlertid ikke forhandle med Hamid Karzai og hans nåværende regime i Kabul, da de ser på den afghanske presidenten som svak og korrupt, konstaterer RUSI.

NATO har i dag rundt 130.000 soldater i Afghanistan, men skal etter planen hente hjem styrkene i løpet av 2014.

Amerikansk nærvær

Taliban er villige til å legge ned våpnene i bytte mot politisk innflytelse, og opprørerne vil også godta at amerikanerne beholder en stabiliseringsstyrke i landet i ti år framover.

En slik stabiliseringsstyrke vil kunne operere fra fem større baser i henholdsvis Kabul, Kandahar, Herat, Jalalabad og Mazar-e-Sharif, foreslår Taliban-lederne.

USA får imidlertid ikke benytte basene som utgangspunkt for angrep mot mål i Pakistan og Iran, da det vil få følger for Afghanistans nasjonale sikkerhet og være det samme som å be om bråk, mener de.

Pragmatiske

RUSI konkluderer med at Taliban i økende grad framstår som pragmatiske, og at lederne dypt angrer på sine tidligere bånd til al-Qaida.

Angeren stikker så dypt at Taliban er villige til å ta fullstendig og offentlig avstand fra terrornettverket straks det foreligger en våpenhvile eller avtale om politisk innflytelse.

Quetta-shuraen

Ifølge rapporten fra den britiske tankesmia godtar imidlertid ikke den såkalte Quetta-shuraen, Talibans øverste råd, den afghanske grunnloven slik den i dag foreligger. En aksept av dagens grunnlov vil i praksis kunne tolkes som full overgivelse, mener opprørslederne.

De understreker også at enhver avtale som inngås må velsignes av Talibans øverste leder, mulla Omar, som har sagt seg villig til å forhandle fram en våpenhvile som et ledd i en fredsavtale.

Anerkjente

RUSI-rapporten er ført i pennen av Anatol Lieven, Theo Farrell og Rudra Chaudhuri, som alle er tilknyttet det prestisjefylte Department of War Studies ved King's College London, samt Michael Semple fra Harvard-universitetet som regnes som en av verdens fremste eksperter på Afghanistan.

De fire hadde i sommer blant annet mange og lange samtaler med en av Talibans grunnleggere, flere ministre fra den tidligere Taliban-regjeringen i Kabul, 2001, en tidligere mujahedin-kommandant og en av Karzai-regjeringens tidligere forhandlere.