Innenriks

Foreslår reform

– Det må en ungdomsreform til for å hjelpe unge ut av passivt stønadsliv.

Det sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund, som mener man altfor lenge har sittet stille og sett på at arbeidsavklaringspenger (AAP) er en sikker vei ut av arbeidslivet – særlig for unge under 30 år – slik Dagsavisen skrev i går.

Les saken her: Mest lukrativt ikke å jobbe

Nå tar NHO-direktøren til orde for snarest å fjerne AAP-pengene fullstendig for alle under 30 år.

– Selvsagt finnes det unge som er syke og ikke skal jobbe, men disse må få andre ytelser. Veldig mange mangler først og fremst en opplevelse av mestring eller kompetanse. For disse må vi lage en reform som gjør veien til opplæring eller arbeidspraksis veldig kort, sier Skogen Lund, som skisserer følgende løsning:

* Ungdom som holder på å falle ut av skolen skal kunne velge opplæring i bedrift rett etter ungdomsskolen.

* En ny økonomisk støtteordning skal bidra til opplæring eller arbeidspraksis (Nav/ arbeidsgiver).

* Nav skal ha mulighet til å gi unge som mangler erfaring, arbeidsrettede tiltak uten krav om en diagnose.

* Det skal tas utgangspunkt i arbeidsgivers behov for arbeidskraft ved at det gis opplæring i spesifikke arbeidsoppgaver.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gode erfaringer

– Erfaringer med programmet «Ringer i vannet», som er en ny start for folk med hull i CV-en, viser at opplæring til arbeidspraksis er en kjempesuksess.

– Det skjer mirakler når folk kommer ut på en vanlig arbeidsplass som er klar for å ta imot dem. Vi har eksempler på at folk med sosial angst er blant de beste vekterne på Gardermoen. Ofte handler det om å komme seg over en terskel, sier Kristin Skogen Lund i NHO.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skriver i en e-post til Dagsavisen at det ikke er aktuelt å senke AAP-beløpet for personer under 25 år, slik Nav tok til orde for i gårsdagens avis.

– Vi har isteden kommet til at vi vil foreslå flere andre endringer i ordningen med arbeidsavklaringspenger. Dette vil vi komme tilbake til før sommeren. Regjeringen vil ta flere grep som skal gi unge bedre oppfølging og et mer arbeidsrettet tilbud, sier statsråd Anniken Hauglie.

Les også: Flere og flere unge uføre

– Blant annet skal alle dette gjelder motta et tilbud om arbeid, utdanning eller en annen form for aktiv innsats innen åtte uker. Dette vil sikre at unge som har behov for bistand får dette raskt. Samtidig vil det gi Nav frihet til å tilpasse tilbudet etter den enkeltes behov og de mulighetene som finnes lokalt, sier Hauglie.

Hun forsikrer at regjeringen deler Navs bekymring for at mange unge står utenfor arbeid og utdanning. I stortingsmeldingen om Nav, som ble lagt fram i mai i år, varslet regjeringen at den arbeider med en full gjennomgang av AAP-ordningen.

– Dette dreier seg om en stor og sammensatt gruppe med et bredt spekter av utfordringer, både helsemessige, sosiale og med hensyn til gjennomføring av utdanning. Ungdom er den gruppen som prioriteres høyest i Nav, men disse utfordringene kan vi ikke løse med ett enkelt grep, påpeker statsråden.

Mer fra Dagsavisen