Innenriks

Foreslår omdiskutert tak på pressestøtten

MEDIER: Kulturninister Thorhild Widvey går likevel inn for å legge et tak på pressestøtten, men dropper planen om å senke opplagsgrensen for lokalaviser som mottar støtte i dag.

I stortingsmeldingen foreslår departementet å innføre et statisk tilskuddstak på 40 millioner kroner for hvert medieselskap per år fra 2015. Det har fra tidligere vært klart at et slikt tak særlig vil ramme Dagsavisen og Vårt Land som i dag mottar rundt 41 millioner kroner hver i pressestøtte. Samtlige andre mottakere av slik støtte ligger solid under dette taket.

Setter tak

– Pressestøtten er en rammestyrt ordning. Dersom noen få enkeltaktører gis en stor del av rammen, vil det bli mindre igjen til andre. Dette ønsker jeg å motvirke ved å innføre et statisk tilskuddstak på 40 millioner kroner, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Hun legger til at tilskuddstaket vil legge til rette for at midlene som inngår i produksjonstilskuddet ikke blir for skjevt fordelt. Det statiske tilskuddstaket kommer i tillegg til et allerede gjennomført dynamisk tilskuddstak knyttet til 40 prosent av mottakernes driftskostnader.

Les også: Legger pressestøttekutt på is

Beholder opplagsgrensen

Kulturdepartementet har tidligere foreslått å senke opplagsgrensen for nummer én- og alenemedier fra 6.000 til 4.000. I dag mottar disse avisene om lag 5 prosent av pressestøtten. Disse avisene har, sett under ett, de siste årene hatt et positivt resultat før tilskudd, ifølge departementet.

– I dagens situasjon, med fallende papiropplag og et mer utfordrende annonsemarked, vil det være risikabelt å foreta endringer i tilskuddsordningen som gjør disse avisene mer sårbare, sier kulturministeren.

Departementet har likevel konkludert med at eksisterende opplagsgrense bør opprettholdes. Dette er derfor ikke omtalt særskilt i meldingen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen