Innenriks

Foreslår økning, men kutter likevel

FRIVILLIG-OSLO: Når Oslo kommune i dag legger fram budsjettet for 2015, foreslås det en økning i tilskuddet til frivillige. Men reelt er det en nedgang.

Til budsjettet for 2014 foreslo byrådet for helse og sosiale tjenester en pott på over 96 millioner kroner. For 2015 er denne potten økt med nesten 10 millioner kroner, til nær 106 millioner kroner, som skal gå til frivillige organisasjoner på helse- og sosialområdet.

Men da budsjettet for 2014 ble vedtatt av bystyret, var tilskuddet økt til 113 millioner kroner. Blir forslaget for 2015 vedtatt, blir den en reell nedgang i tilskuddsmidler.

- Det kommer an på hvordan man regner på disse tallene. Det er, og har alltid vært bystyret som vedtar budsjettet. Noen ganger kutter de i forslagene, andre ganger øker de. Det vi er veldig fornøyd med er at vi har en økning i forslaget på nesten 10 millioner, sier byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide til Dagsavisen.

- Byen vokser, og det er blitt sånn at det kuttes på de flere områder, for å skape rom for nødvendige investeringer. Derfor er vi glade for å kunne presentere en påplussing i tilskuddspotten, sier han.

Dette er en pott, hvor de frivillige organisasjonene kan søke om midler til drift eller prosjektstøtte og hvor Velferdsetaten i kommunen står for søknadsbehandlingen.

- I år mottar 122 organisasjoner økonomisk støtte fra kommunen. I tillegg til at vi nå gir penger til store og etablerte organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Oslo Røde Kors får «Likestilling, Inkludering og Nettverk» («LIN») og «Oslo og Omland friluftsråd» (tiltak for minoriteter) midler for første gang, sier Søreide.

- Byrådet foreslår nå mer i tilskudd til frivillige organisasjoner på helse- og sosialområdet enn noen gang. Totalt foreslår vi å fordele over hundre millioner kroner. I årets tildeling har vi valgt å prioritere særlig barn og unges oppvekstvilkår og folkehelse, legger han til.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen