Innenriks

Foreslår fullstendig judisiell observasjon av Manshaus

Psykologen som har foretatt den foreløpige undersøkelsen av Philip Manshaus (21), anbefaler at han underlegges en fullstendig judisiell observasjon.

Det fremgår av den foreløpige rettspsykiatriske erklæringen som Oslo politidistrikt nå har mottatt.

– Det betyr at det gjennomføres en mer omfattende vurdering av siktede. Observasjonen vil bli utført av to sakkyndige som oppnevnes av Oslo tingrett. Arbeidet med å finne sakkyndige er igangsatt og det forventes en avklaring i løpet av neste uke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

Siktede har i samtalen med den sakkyndige gitt ytterligere detaljer i saken, men Kraby sier at detaljene ikke vil bli kommentert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

21-åringen ble underlagt en over tre timer lang psykiatrisk observasjon på politihuset i Oslo onsdag i forrige uke. Den ble gjennomført av psykologspesialist Marianne Teigland, som leder rettspsykiatrisk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus.

Hensikten med observasjonen er så langt det er mulig å avklare hvorvidt Manshaus var strafferettslig tilregnelig da stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble drept og han angrep Al-Noor-moskeen i Bærum.

Den innledende samtalen kretset rundt 21-åringens mentale tilstand, hans livshistorie og vil gi grunnlag for en vurdering av evnenivå og tilregnelighet.

Les også: Politiet holder muligheten åpen for at Manshaus samarbeidet med noen

Manshaus angrep lørdag 10. august moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Han avfyrte skudd, men ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Han er siktet for terror, i tillegg til drapet på sin stesøster.

Mer fra Dagsavisen