Innenriks

Foreldre ber om at butikk ikke bygges

SKOLEVEI: I et siste, desperat forsøk på sikre ungene sine, appellerer nå foreldre direkte til NorgesGruppen for å få stanset en ny dagligvareforretning.

I en e-post anmoder foreldrene NorgesGruppen om å la være å bygge ny Kiwi-butikk i området ved Nøklevann skole i Oslo, fordi en butikketablering der vil være både «skummel» og «uforsvarlig» for barna.

- Hva hvis NorgesGruppen ignorerer denne anmodningen?

- Jeg kommer ikke til å handle der, svarer Pia Erikstad i aksjonskomiteen mot butikketableringen.

- Kan det bli en omfattende boikott?

- Boikott er et ord som er brukt av folk jeg har snakket med, og det er klart at det er et virkemiddel.

Les også: Går farligere tider i møte

Fem års kamp

I fem år har foreldre, lærere og lokalpolitikere på Bøler kjempet mot etableringen av den nye butikken som vil føre til mer trafikk i veien som brukes av over 550 unger. De frykter at barn skal bli påkjørt, skadd og drept.

- Mer trafikk fører til flere inn- og utkjøringer, mer rygging og andre situasjoner som kan være farlige for små barn, påpekte kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk da Dagsavisen omtalte saken 22. januar.

Tre fotgjengere ble drept og 167 andre ble skadd i Oslo i fjor, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

Men det Høyre-dominerte byrådet og Frp har ikke latt seg overbevise. Derfor ligger det an til flertall for ny butikk når bystyret i Oslo behandler saken førstkommende onsdag.

Les også: Får ikke parkert ny butikk

Ønsker fortsatt butikk

Per Roskifte, konserndirektør i NorgesGruppen, er lite villig til å legge den kommende Kiwi-butikken på is, til tross for foreldrenes anmodning og varsel om noe som kan utvikle seg til å bli en omfattende boikott.

- Det å stoppe selve etableringen opplever jeg som veldig utfordrende, sier Roskifte til Dagsavisen.

Han forteller at NorgesGruppen «noen ganger» får negative reaksjoner fra ulike hold når etableringen av nye butikker blir kjent. Men at motstanden framstår som så massiv som den gjør denne gang, «er spesielt», sier han.

- Vi ønsker selvsagt ikke å komme på kant med markedet vi lever av. Hvordan det går i dette tilfellet vet jeg ikke, men vi skal svare på henvendelsen. Jeg håper vi kan komme i en konstruktiv dialog og finne fram til løsninger som alle er tjent med, tilføyer Roskifte.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen