Innenriks

Fordømmer ribberabatten

Flere svært gode grunner taler for at det må bli forbudt med prisdumping på ribbe, mener Framtiden i våre hender.

De siste ukene er prisen på ribbe senket helt ned til 19,90 kroner per kilo, blant annet hos Kiwi og Rema 1000. En slik pris står på ingen måte i forhold til produksjonskostnadene, påpeker Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

- Opplysninger vi har innhentet, viser at det koster 110 kroner å produsere ett kilo ribbe. Det bety at den nå selges for hele 90 kroner under produksjonsprisen, opplyser han.

Med så lave priser blir «billig-genet» trigget hos forbrukerne, og dermed kjøper mange av oss mye mer ribbe enn det vi strengt tatt trenger, ifølge Hermstad.

Vi kjøper også vesentlig mer enn hva de norske svineprodusentene klarer å levere, noe som resulterer i en omfattende import av ribbe.

Allerede ved utgangen av november var det blitt importert 876 tonn med ribbe fra Tyskland, 276 tonn fra Finland og 40 tonn fra Danmark, ifølge Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

I fjor ble det importert til sammen 1.880 tonn med ribbe, og sannsynligvis vil importen bli minst like omfattende i år. Prognosen tilsier en vekst i det samlede årsforbruket av norsk og utenlandsk ribbe på om lag 5,5 prosent til totalt 9.030 tonn.

- Også denne uka har det kommet en god del ribbe fra utlandet, forteller markeds- og administrasjonssjef Endre Myhr i bransjeorganisasjonen.

Når året skal oppsummeres vil det trolig vise seg at hver femte ribbe har kommet fra en gris i et annet land enn Norge.

 

Skadelig

Verken prisdumpingen, det økende forbruket eller den store importen er heldig, mener Framtiden i våre hender. Hermstad forklarer hvorfor:

* Når dagligvarebransjen presser ned prisene på ribbe, bidrar det til å underminere nordmenns forståelse av hvor mye det egentlig koster å produsere kjøtt. Det igjen underminerer verdien av bøndenes arbeid.

* 55 prosent av mennene og 33 prosent av kvinnene i Norge spiser allerede mer kjøtt enn det helsemyndighetene anbefaler. Et overdrevent kjøttforbruk kan bidra til hjertesykdommer og kreft.

* Både Tyskland og Danmark har store problemer med antibiotikaresistente MRSA-bakterier i svineproduksjonen. MRSA kan føre til alvorlige infeksjoner hos personer med svekket immunforsvar, blant annet bylledannelser og blodforgiftning. Slike infeksjoner kan i verste fall være dødelige. Norske svineprodusenter sliter ikke med tilsvarende problemer.

* Det går med nær 500 gram soya for å produsere ett kilo norsk ribbe. Soyaen kommer fra Brasil, og produksjonen bidrar til avskoging av Amazonas-regnskogen.

 

Får støtte

- Jeg har ikke noe prinsipielt standpunkt mot svin, men mot de mengdene vi spiser. Kjedene tar ikke samfunnsansvar når de dumper prisen. Dette bidrar til det motsatte av hva vi trenger, både med tanke på helse og miljø, sier Hermstad.

Veien ut av «uføret» er en strengere markedsregulering, mener FIVH-lederen. Det vil også være gunstig for norsk landbruk, tror han.

- Et forbud mot prisdumping på kjøtt kan lett begrunnes med hensynet til miljø og helse, og også for å begrense importen. Som et generelt prinsipp bør ikke prisen være lavere enn produksjonskostnadene.

En undersøkelse utført av Sentio for avisen Nationen, viser at det er flere enn Hermstad som ikke liker prisdumpingen. Fire av ti nordmenn synes nemlig at det ikke er greit at ribbe og kalkun selges til langt under innkjøpspris.

Selv om NorgesGruppen, som omfatter Kiwi-butikkene, er blant dem som selger ribbe til 19,90 kroner per kilo, innser konserndirektør Per Roskifte at dette ikke er uproblematisk.

- Vi erkjenner at priser langt under innkjøpspris er etisk betenkelig, uttalte han nylig til Nationen.

 

Mer fra Dagsavisen