Innenriks

Fordømmer angrepet på sivile

- Norske muslimer synes terrorangrepet i Paris er avskyelig, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Det er ikke lenge siden norske muslimer gikk i demonstrasjonstog mot voldelig ekstremisme gjennom Oslos gater. Den gang var det mot terrorangrepet i Pakistan der 132 skoleelever og 9 lærere ble drept.

Nå fordømmer Islamsk Råd Norge, som representerer 80.000 medlemmer i Norge, terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

- Dette er en trist dag ikke bare i Paris, men for oss alle. Islamsk Råd Norge fordømmer dette angrepet på det sterkeste. Vi håper de som står bak blir tatt og stilt til ansvar for sine ugjerninger, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge til Dagsavisen.

Han karakteriserer terrorhandlingen som «opprørende og grusom».

 

Les også: Den dagen latteren døde

Les også: Paris i sorg etter terrorangrep

 

Trykket Muhammed-karikaturer

Charlie Hebdo er et kontroversielt ukeblad, som flere ganger har skapt reaksjoner med sine satiriske tegneserier og kommentarer. Deres siste twittermelding skal ha vært en karikatur av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Også i 2011 ble ukebladet angrepet. Den gangen gikk det av en bombe inne i redaksjonslokalene. Dette skjedde dagen etter at avisen hadde utnevnt profeten Muhammed til redaktør for deres neste utgave og trykket en Muhammed-karikatur på forsiden av magasinet.

I januar 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer, om profeten Muhammeds liv, og i september 2012 trykket de også tegninger av profeten. Hver gang har dette ført sterke reaksjoner og protester i mange muslimske land.

 

Les også: Dansk ekspert frykter flere terrorangrep

Les også: - Et angrep på ytringsfriheten

Les også: Over 100.000 markerer støtte for Charlie Hebdo

 

Kan ikke forsvares som hevn

Selv om Afsar mener magasinet har trykket karikaturer som er hånende og sårende mener han angrepet på Charlie Hebdo ikke på noen som helst måte kan forsvares eller forklares.

- Dette er en kriminell handling fra voldelige ekstremister. Det kan ikke bortforklares på noen som helst måte, sier generalsekretæren og legger til:

- Dersom det skulle vise seg at det er muslimer som står bak dette, og de sier at de har hevnet Profeten er det et merkelig og latterlig utsagn: å hevne Profeten ved å drepe 12 uskyldige mennesker.

 

Les også: Frankrikes mest kjente tegnere drept

Les også: Etterlyser bredt opprør

 

Debatt om religionskritikk

Mehtab Afsar mener det må være rom for religionskritikk, og påpeker at magasinet også har kritisert andre religioner.

- Mener du det bør være lov å komme med kritikk og drive gjøn med islam og Profeten Muhammed, som Charlie Hebdo har gjort?

- Det må være takhøyde for kritiske diskusjoner, samtaler og debatter. Men det er forskjell på religionskritikk og framstille personligheter i islam som dyr på en så respektløs måte, sier Afsar og poengterer:

- Man kan ikke si at det å framstille personer på en måte som er hånende og sårende er religionskritikk. Jeg tror man kan drive med religionskritikk på en annen, fornuftig måte, hvis man vil det.

Han understreker at angrepet ikke på noen måte kan bortforklares som noe annet enn en «kriminell, grusom handling». Men han mener det vil komme en tid for å diskutere hvordan religionskritikk bør fremmes.

- Nå må vi stå sammen mot denne type voldelig ekstremisme, for det hører ingen steder hjemme. Ikke i vårt åpne, demokratiske samfunn, sier han.

 

«Gå imot ekstremistene»

Rådgiver ved Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, mener angrepet er en «fryktelig, kriminell handling». Han mener kampen mot ekstremisme framover handler om å konfrontere deres verdensbilde.

- Ekstremister på begge sider vil bruke hendelser som dette til å bekrefte sitt verdensbilde. Mye av arbeidet mot ekstremisme handler om å konfrontere det verdensbildet og presentere det som er riktig, sier Sultan.

Han er tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Sultan mener det viktigste nå er å «hegne om ytringsfriheten og komme med klare fordømmelser av angrepet.»

- Nettopp ved å gå ut og komme med sterke fordømmelser av dette tenker jeg at muslimer kan være med å bekjempe historiefortellingen som ekstremistene fører, sier han.

Mer fra Dagsavisen