Innenriks

Forberedt på storm

Audun Lysbakken mener han har bred nok støtte til å bli SVs nye leder i dag, men er forberedt på blanke stemmer og kritikk.

Det var en alvorspreget SV-ledelse som møtte pressen i Lillestrøm dagen før det ekstraordinære landsmøtet som starter i dag. Audun Lysbakken brukte også tid på å understreke alvoret i situasjonen han har satt partiet i.

- Jeg har sagt tydelig ifra til partiet at jeg er lei meg, sier Lysbakken.

Fortsatt støtte

Mandag overrasket Audun Lysbakken de fleste da han ga seg som statsråd etter avsløringene om pengerot i den såkalte «Jenteforsvarssaken» og habilitetstrøbbel i «Reform»-saken. Han fastholdt likevel at han vil bli ny SV-leder. Det vil han fortsatt.

Landsstyret i SV var i går samlet på Lillestrøm for å forberede landsmøtet og diskutere de siste dagenes dramatikk. Lysbakken sier han opplever at han fortsatt har tillit som lederkandidat.

- Jeg vil ikke gjemme meg, men stille opp for partiet og jeg opplever at jeg har den støtten jeg trenger for å stille som kandidat. Jeg har tro på at det er mulig for meg å lede partiet til bedre tider, sier han.

Nytt pengerot fredag

Samtidig kommer det stadig flere avsløringer om pengerot i SV. I går kveld meldte NRK at tidligere SV-leder Berit Ås har fått 500.000 kroner av SV-topp og forskningsminister Tora Aasland til likestillingsprosjektet Kvinneuniversitetet, uten søknad.

I tillegg meldte VG i går at departementet til Kristin Halvorsen har brutt økonomiregelverket ved å gi penger til det såkalte pøbelprosjektet for ungdommer som faller ut av skolen. Dette ble gjort uten korrekt utlysning, og Halvorsen innrømmet brudd på regelverket i går.

Leder Anders Anundsen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier den siste ukas rekke av avsløringer om rot med bevilgninger bekrefter at den igangsatte granskingen av alle departementenes tilskuddspraksis var riktig.

- Dette gir grunnlag til å tro at det er finnes flere tilfeller som ikke er helt riktig gjort. Så får vi se etter gjennomgangen om det er snakk om enkelttilfeller eller systematiske feil og bevisste brudd på regelverket, sier han til Dagsavisen.

Godtar tvilere

De siste dagene har det murret på grasrota i SV. Mange er provosert over måten partiledelsen skrøt av Lysbakkens håndtering av saken og slo fast at han vil bli en god SV-leder. Flere har ønsket både Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell tilbake i ringen. Noen har lovet benkeforslag, mens andre har truet med blanke stemmer. Lysbakken sier nå at ingen skal føle seg tvunget til å stemme på ham, selv om han blir den eneste kandidaten.

- I den krevende situasjonen partiet er i må de som ønsker å ytre seg kritisk til mitt kandidatur få anledning til det. Å stemme blankt er på ingen måte illojalt, sier han.

Vil ha motkandidat

Lysbakken var til stede på landsstyremøtet i går og brukte den siste sjansen før landsmøtet til å overbevise representantene. Det gjorde han ved å gi en grundig orientering om saken han har stått oppe i og hvorfor han valgte å gå av som statsråd. Etter det Dagsavisen erfarer skal et flertall av representantene fra SVs fylkeslag på landsstyremøte i går ha uttrykt støtte til at Lysbakken blir ny SV-leder.

Ulmingen på grasrota er likevel ikke helt slukket ennå. Leder i Kragerø SV Unni Wærstad mener fortsatt at valgkomiteen bør stille med to kandidater så det blir et reelt valg i dag.

- Jeg opplever at blanke stemmer er et kraftigere uttrykk for mistillit enn å tape mot en annen kandidat. Valgkomiteen bør ta ansvaret for at dem som ikke har tillit til Lysbakken blir hørt og stille med to kandidater, sier hun til Dagsavisen.

Valgkomiteen skulle møtes i går kveld for å drøfte situasjonen og kommer sammen igjen i dag formiddag. Men både Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås har sagt de ikke vil godta et benkeforslag og Solhjell bekreftet det på nytt på pressekonferansen i går, Holmås sa det samme til NRK i går kveld.

politisk@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen