Innenriks

Forberedt før frosten

VINTERFORBEREDELSER: Skal du stenge sommerstua for sesongen? Gjør hytta vel bevart i vinter!

Høyere hyttestandard har forlenget sommersesongen i norske fritidsboliger, men før du reiser fra hytta i høst bør du ta dine forholdsregler. Så slipper du kjedelige overraskelser til våren.

- Det viktigste er å stenge alt som har med vann å gjøre, råder Hanne Gudding, kommunikasjonssjef hos Storebrand.

Frostskader i forbindelse med vanninstallasjoner er blant de vanligste skadene på hytter i Norge i løpet av vinteren. Ifølge SINTEF utbetalte forsikringsselskapene 150 millioner kroner i vannskade-erstatninger for hytter i fjor.

- For å unngå disse skadene må du sørge for at bygningen er tilstrekkelig oppvarmet, eller stenge hovedkranen og tømme innvendige vannledninger og sanitæranlegg. Og når du tapper ut av vannrørene, er det viktig å kontrollere at stoppekranen er tett, påpeker Gudding.

- Pumpeløsninger er dessuten spesielt sårbare ved frost, så de bør enten frostsikres eller tas med hjem. Det kan også være en idé å helle frostvæske i vannlåsen på toalettet, tipser hun.

Ubudne gjester

Når vannet er vel avstengt, bør du sikre deg mot uønsket hyttebesøk - av både mennesker og dyr.

- Pass på å låse vinduer og dører på hytta, samt eventuelle anneks og boder. Det finnes dessuten egne låser til både vinduer og lemmer, og det kan være en god investering, tipser Kine Gleditsch, redaksjonssjef i Hyttemagasinet.

- Du kan også vurdere å installere alarm. Det finnes systemer som melder direkte til deg hvis noen er i hytta, eller kanskje best - til et alarmselskap. Tyvene kan nok være langt unna før noen kommer til unnsetning, men en alarm kan jo være det som gjør at tyven går forbi hytta, formoder hun.

Andre ubudne hyttegjester er mus, mink og andre skadedyr. Og de er sultne i vinterkulda.

- Oppbevar eventuelle tørrvarer i krukker og glass. Og tett igjen hull og sprekker i hytta. Til dette finnes det spesielle lister eller nettinger. De søte, men irriterende dyra kommer seg inn på de mest utrolige steder, og derfor er det kanskje greit også å safe med en musefelle eller tre? tipser Gleditsch.

Aske og avfall

For at gjensynet med hytta skal bli så trivelig som mulig, bør du rydde og gjøre rent før du reiser hjem. Tøm for eksempel peis og ovner og gjør dem klare til neste besøk.

- Vær imidlertid bombesikker på at det ikke er noe liv i aske og glør før du drar. Å sette aske til kjøling ved hytteveggen kan forårsake brann, advarer Kine Gleditsch.

Aske fra peis og ovn bør du spa du over i egen askebøtte med lokk, og denne bør plasseres på en helle eller stein - langt unna hytta. Husk dessuten å stenge spjeldet i peisen, og bær gjerne inn ny ved og opptenningsved.

- Gjør hytta godt forberedt til en lettest mulig «oppstart» ved neste hyttebesøk, oppfordrer Kine Gleditsch.

- Og husker du også å ta med søppelet, og tømme dobøtta der det er aktuelt, vil neste visitt bli mye, mye hyggeligere! (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen