Innenriks

For de lavtlønte

Fellesforbundet har tatt 3.500 hotell- og resturantarbeidere ut i streik. Forbundsleder Jørn Eggum forklarer hvorfor.

Dere er i streik fordi arbeidsgiverne ved NHO Reiseliv, har sagt nei til lokale forhandlinger. Hvorfor er det så viktig?

– Lokale forhandlinger er viktig for da kan medlemmene få en mulighet lokalt til å hente ut mer lønn der dette er mulig. Samtidig skaper vi respekt mellom ledelse og ansatte i bedriften. Vi har det slik på andre av våre overenskomster og det fungerer helt utmerket.

Arbeidsgiverne har også avvist kravene om høyere lønn for de lavest betalte av medlemmene deres. Hva slags lønn har de det gjelder, og hvor mange er det snakk om?

– Jeg kan ikke være mer konkret på dette enn å si at dette dreier seg om de som tjener minst blant våre medlemmer, med en lønn som er 77 prosent av gjennomsnittet i industrien. Det er de lavest betalte vi ønsker å gjøre noe for.

Kommentar: Når våre hus og hoteller streiker (Espen Løkeland-Stai)

Hva slags arbeidsoppgaver har de det gjelder? Hvordan har kravene til disse ansatte utviklet seg, med tanke på arbeidsmengde?

– Dette gjelder alle ansatte i bedriftene, blant annet renholdere, kjøkkenpersonale og resepsjonister. For renholderne har vi sett at det stilles stadig strengere og strengere krav til renhold av flest mulig rom på kortest mulig tid.

Er det mange kvinner med utenlandsk bakgrunn blant de berørte?

– Veldig mange kvinner, men også en del menn med utenlandsk bakgrunn.

Hvor mange hoteller og restauranter er berørt av streiken?

– Om lag 360 bedrifter.

Er det aktuelt å ta flere ut i streik? Når kan det i så fall skje?

– Det er en vurdering vi gjør kontinuerlig. Jeg kan heller ikke gi noen flere detaljer fordi det ikke er tatt noen beslutning ennå. (Intervjuet ble gjort før pressekonferansen i går ettermiddag. Se sak under, red.anm).

Hvordan er streikeviljen blant medlemmene deres? Er de innstilt på å streike lenge?

– Streikeviljen blant medlemmene er veldig stor. Fra første dag har de stått på og det er bare smil vi møter overalt.

Les også: Hotell- og restaurantansatte streiker: – Vi har vært underprioritert

Hvordan har reaksjonene vært fra gjester og andre berørte?

– Gjestene har tatt det veldig fint. De har forståelse for at våre medlemmer ved hotellene tjener dårlig, og har møtt situasjonen med et smil. Det setter vi stor pris på!

Føler du at det generelt sett er forståelse for streiken, med tanke på sympatierklæringer og andre reaksjoner?

– Jeg har fulgt godt med i mediebildet og det er mange positive reaksjoner rundt omkring. Vi har også mottatt flere sympatierklæringer. Fylkestinget i Nordland avlyste sitt møte på grunn av streiken, og det synes jeg var fint. Det viser at de har respekt for konflikten vår.

Hotellstreiken trappes opp – utvider konflikten til seks nye fylker

Hotellstreiken trappes opp med ytterligere 2.447 medlemmer i 209 bedrifter.

Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet gikk ut i streik i helgen etter brudd i meklingen med NHO Reiseliv. På en pressekonferanse i går ettermiddag sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, at partene ikke er noe nærmere hverandre enn hva de var lørdag.

– Vi vil utvide konflikten til seks nye fylker, med 2.447 nye medlemmer, sa Eggum.

Det er hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark som nå tas ut, skriver VG.

Opptrappingen trer i kraft fra lørdag klokken 8.

Når det gjelder de såkalte pasienthotellene, er det en situasjon som frustrerer Fellesforbundet. Ifølge Eggum har både NHO Service og NHO Reiseliv avvist å behandle søknaden om dispensasjon fra Haukeland Hotellet i Bergen.

– De bruker kynisk syke mennesker i sin agenda for å få regjeringen på banen for å få tvungen lønnsnemnd. Dette er vi opprørt over, og vi synes NHO burde ta et mye større ansvar for organisasjonen de driver og de ordinære spillereglene i arbeidslivet, sa Fellesforbundets leder.

Både NHO Service og NHO Reiseliv har sendt pressemelding om at det er viktig at syke og gamle ikke rammes av streiken. Men den nøkkelen mener LOs 1. nestleder, Tor-Arne Solbakken, at det er NHO som sitter på.

– Det er bare å sende den dispensasjonssøknaden hit ned, så blir den undertegnet av Jørn Eggum to sekunder senere, sa Solbakken. (NTB)

Mer fra Dagsavisen