Nyheter

For dårlig tid til fødende

HELSE: Jo større fødeenheten er, jo dårligere opp­følging får fødende kvinner, viser en ny under­søkelse. Konsekvensen er økt bruk av smertestillende.

- På store sykehus må jordmor oftere løpe fra rom til rom, uten å kunne ta seg skikkelig av den fødende, sier Marit Heiberg, leder av Den norske jordmorforening.

Den manglende oppfølgingen får konsekvenser.

- Dersom det ikke er jordmor til stede i den aktive delen av fødselen, øker bruken av smertelindrende, sier Heiberg.

Tidsskrift for jordmødre har foretatt en spørreundersøkelse blant tillitsvalgte jordmødre på 18 fødeinstitusjoner. Undersøkelsen viste at store sykehus, ofte har mindre tid til de som føder. Og kvinner som får god oppfølging bruker sjeldnere smertestillende.

Navnløs bylt

Solveig Korum Manga er førstegangsfødende. Hun kommer gående ut av heisen fra restaurantdelen med en liten bylt i armene. Han er bare en og en halv dag gammel og har ikke noe navn ennå. Han snuser inn duften av mamma.

Den nybakte mammaen brukte ikke smertestillende.

- Tanken på det var litt skummel. Men det var helt fantastisk å få være med på alt. Det minsker risikoen for skader, for da presser man når man skal. Samarbeidet med jordmoren blir lettere.

Solveig Korum Manga bruker ordet fantastisk flere ganger i løpet av samtalen.

- Det var helt fantastisk å ha Eli med hele tida.

Solveig fikk umiddelbar tillit til sin jordmor.

- I det ene øyeblikket treffer du et menneske du aldri har truffet før i ditt liv, for i løpet av en halv time å kle deg helt naken for henne.

Solveig jobber i Rikskonsertene og har reist mye til fattige land. Hun føler seg privilegert som kan føde naturlig, men med medisinsk ekspertise, rett ved siden av.

Nå grynter lille «Knupp» litt i søvne. Leppene hans famler litt etter huden hennes, så faller han til ro igjen i hennes varme favn.

Mer å gjøre

I 2010 ble det innført mål om at det skal være en jordmor til stede under hele den aktive fasen av en fødsel. Men undersøkelsen avdekker at de største fødeenhetene sliter med å få tid til dette.

Over halvparten av de tillitsvalgte på kvinneklinikkene mener at de sjelden eller bare av og til får god nok tid til oppfølging av de fødende, slik at dette fører til mindre bruk av smertelindring.

Det er altså ikke de minste enhetene som gir det dårligste tilbudet til de fødende kvinnene, snarer tvert imot.

- Undersøkelsen bekrefter inntrykket vi har, at jo flere fødsler fødeinstitusjonen har hånd om per år, jo større problemer har de med å oppfylle kvalitetskravene, forteller Heiberg.

Heiberg viser til forskning viser at kvinner hadde en jordmor til stede hos seg under fødselen, opplevde både færre operative inngrep som bruk av tang eller vakuum. I tillegg hadde flertallet av disse kvinnene også en bedre fødselsopplevelse enn kvinner som ikke hadde en person til stede under den aktive delen av fødselen.

- Det viser seg også at fraværende jordmødre under fødselen, førte til større bruk av smertelindrende. Mange kvinner trenger smertelindrende for å føde, men vi ser altså at kjemisk smertelindring øker når jordmor ikke er til stede, sier lederen av Den norske jordmorforening.

ABC-klinikken på Oslo universitetssykehus er en stor fødeavdeling med 675 fødsler i fjor. Her kommer fødende man ikke forventer skal få komplikasjoner. Den andre tredjedelen av de fødende som sogner til sykehuset, kommer på en mer tradisjonell avdeling.

- Trenger jordmor

- Enhver kvinne i aktiv fødsel, bør ha en jordmor hos seg. Det skulle bare mangle! Vi kvinner får sjelden mer enn to til tre barn, og det skal være en stor opplevelse, sier jordmor Eli Sandvig.

Hun sier at det viktigste verktøyet ved en fødsel er jordmoren.

Sandvig er opptatt av at det er viktig å ikke sykeliggjøre fødende. Derfor er også stemningen ved ABC-avdelingen avdempet. Avdelingen ligger i hotellbygget på gamle Ullevål sykehus sitt område. Mange føder i varmtvannsbasseng. ABC-avdelingen er unntaket som bekrefter regelen. Avdelingen er stor, men bra.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen