Tidligere politidirektør Øystein Mæland. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Følte Faremo presset ham ut av jobben

Tidligere politidirektør Øystein Mæland sier han følte at justisminister Grete Faremo (Ap) presset ham til å trekke seg fra jobben.

Til VG sier Mæland at han ble presset til selv å avklare sin egen situasjon etter at Faremo hadde erklært seg inhabil i saken og ikke ville svare på spørsmål fra pressen om hun hadde tillit til ham som politidirektør.

– Jeg opplevde at hun brukte sin inhabilitet til å presse meg ut så raskt som mulig, og uten å snakke med meg direkte, sier Mæland til avisen.

«Noe var på gang»

Dagen før Mæland gikk av som politidirektør, forsto han at «noe var på gang». Flere nettaviser refererte til at Faremo under et foredrag i Arendal hadde varslet tydeligere og tøffere krav til politiledelsen.

– Jeg merket meg at hun begynte å presse ansvaret nedover, og at hun ikke ville svare på spørsmål om hun hadde tillit til meg som politidirektør, sier Mæland.

Han reagerte med overraskelse på at Faremo ikke i større grad forholdt seg til 22. juli-kommisjonens sterke kritikk av Justisdepartementets styring av politiet.

 

TV-debatt

Mæland sier at tidsrammen for hans avgang ble styrt av NRKs sendeskjema fordi departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet kontaktet ham på ettermiddagen torsdag 16. august og ba ham om å avklare sin egen situasjon før en TV-debatt startet klokken 21.30.

Det var i denne debatten at Faremo på direkten opplyste at Mæland hadde trukket seg.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor hun satte meg i den situasjonen. Her sviktet det nettopp på det Gjørv-rapporten handlet om: Behovet for tydelig lederskap, sier Mæland til VG.

 

Ble forbannet

Han sier rett ut at han ble «forbannet over måten jeg ble behandlet på» og konkluderte derfor med at det var umulig for ham å bli sittende.

Han har ikke fått noen begrunnelse fra Faremo på hvorfor han ble presset ut, og han har heller ikke hatt kontakt med henne etter at han trakk seg.

– Fram til i dag har jeg fortsatt ikke fått noen begrunnelse. Og det var hovedgrunnen til at jeg ville ha en skikkelig sluttavtale, forklarer han.

 

– Vil bli offentlig uansett

Øystein Mæland har hittil vært taus om sin avgang, men sier nå at han velger å kommentere saken for første gang fordi hans sluttavtale nå er på plass og fordi han regner med at hans fratreden blir et tema i 22. juli-høringene i Stortinget.

– Denne historien vil derfor uansett bli offentlig, og jeg ønsker selv å være med og fortelle den sett fra mitt ståsted, sier Mæland.

Justisminister Grete Faremo ønsker overfor VG ikke å kommentere opplysningene Mæland kommer med.

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere prosesser som omhandler personalmessige forhold, sier hun.