Innenriks

Følger allerede sin samvittighet

DRAMMEN: Det finnes fastleger som nekter å henvise videre til abort. Urszula Andruchow vil følge sin overbevisning, uansett hva Bystyret bestemmer i kveld.

Gynekolog Urszula Teresa Andruchow ved Esculap legesenter i Drammen sentrum sier at hun nekter å henvise sine pasienter hvis de ønsker å ta abort.

- Jeg snakker gjerne med mine pasienter når de kommer til meg, men jeg skriver ikke en henvisning til abort. Jeg kan ikke nekte kvinner å ta abort, men jeg vil ikke ha min signatur på et ark som henviser til det, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

- Betyr det at du nekter å hjelpe ufrivillig gravide kvinner som har deg som fastlege?

- Jeg nekter ingen pasienter hjelp, men jeg forteller at de må gå et annet sted å få henvisning. Hvis en pasient har bestemt seg for å ta abort, trenger hun jo ikke snakke med meg - da kan hun gå rett til sykehuset, sier Andruchow.

Les også:

Stolt av standpunktet

Saken om reservasjonsrett har skapt store reaksjoner, men fastlege Andruchow er ikke redd for å fronte sitt synspunkt i abortsaken.

- Nei, jeg er stolt av mitt standpunkt. Jeg ser på et foster som et menneske som ikke er født enda, og jeg beskytter dette barnet. Og jeg vil presisere at dette handler ikke bare om at jeg er katolikk og polsk, jeg vet om mange norske leger som deler mitt syn på dette, sier hun.

Kommuneoverlege Madli Johanne Haaheim Indseth vil ikke si noe om hvor mange fastleger i Drammen som ikke vil henvise til abort, men bekrefter at hun har hørt om flere.

- Vi har fått henvendelser som går på at noen leger praktiserer det, men ettersom dette er en sak som er oppe til behandling, har vi ikke gjort noen tiltak mot den enkelte lege, sier hun.

Legeforeningen i Buskerud sier at ingen vet hvor mange leger som i dag nekter.

- Det er ikke kjent for meg hvordan de praktiserer dette. Men jeg har aldri hørt om pasienter som klager på slik det er blitt praktisert, sier Stig Gøthesen, tillitsvalgt for fastlegene i Drammen og selv fastlege ved Åssiden legesenter.

Les også:

Konstruert problem

Gøthesen mener forslaget til lovendring er kronglete slik det foreligger i dag.

- Vi leger har som utgangspunkt å følge loven. Da er jeg opptatt av at det ikke oppkonstrueres lover som setter leger med gjennomtenkt etikk til å bli lovbrytere. Som samfunn mener jeg vi er tjent med en bredde også i legestanden, at vi ikke blir paragrafryttere som bare følger et skjema som skal fylles ut, spesielt i saker som angår liv og død, sier Gøthesen.

Kommuneoverlegen vil heller ikke forskuttere hvor mange leger som eventuelt vil benytte seg av reservasjonsretten.

- Vi har ingen avtaler med fastleger om at de skal reservere seg i forhold til å henvise til abort. Jeg ser det ikke som hensiktsmessig at vi kommenterer hvilke eller hvor mange leger som ønsker å reservere seg mot å henvise videre til abort.

- Men om reservasjonsretten blir et faktum, hvordan vil dere forholde dere til de legene som eventuelt ikke forholder seg til det?

- Når det foreligger et resultatet i denne saken, vil vi fortelle legene hva de har tilgang til å gjøre eller ikke, sier Haaheim.

Les også:

- Blir en dårligere lege

Fastlege Andruchow synes det vil være svært urettferdig dersom hun blir fratatt muligheten til å følge sin overbevisning.

- Jeg vet ikke om jeg vil godta det, rett og slett. Hvis jeg blir tvunget til å henvise kvinner til abort, vil jeg bli en dårligere lege for mine pasienter, sier hun.

- Hva tror du kvinnene du ikke vil henvise videre føler om ditt standpunkt?

- Jeg forsøker å snakke med alle gravide som kommer til meg. Jeg skal være ærlig å innrømme at det er mange som mener at jeg ikke viser forståelse for deres problematikk.

- Men ditt krav er ufravikelig?

- Ja. Folk må respektere at vi har forskjellige syn på denne saken. Jeg har ingenting å skamme meg over, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Legene imot register

I forarbeidet til kommunens høringssvar ba kommuneadministrasjonen tre tillitsvalgte for byens fastleger om å samle innspill.

Svarene de fikk var for få til at innspillene kan kalles representative, men to elementer som trekkes inn i dokumentet vitner om at de foretrekker dagens praksis:

Legene støtter ikke departementets høringsforslag, men foreslår i stedet at alle leger må gi gravide kvinner de opplysningene hun søker, og informasjon om hvor hun kan henvende seg for å få utført abortinngrepet.

Legene ønsker ikke et register over fastleger som reserverer seg, da de anser det som stigmatiserende for den aktuelle gruppen.

Dersom Bystyret slutter seg til rådmannens høringsutkast, ligger det an til at Drammen er negative til å endre lovverket slik Helse- og omsorgsdepartementet foreslår. Det begrunnes med at forslaget ikke i stor nok grad tar hensyn til konsekvenser for befolkningen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen