KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) forteller at flere av meldingene hun mottar er nedlatende. Hun mener det må gå an å diskutere uten å bli ufin.

Føler seg mobbet av lærerne

HEFTIG STRID: KS-leder Gunn Marit Helgesen mener at hun blir mobbet av lærere i striden om ny arbeidstidsavtale. - Jeg har spurt meg selv om prisen er for høy, sier hun.

Temperaturen har nådd kokepunktet for mange lærere etter at det ble brudd i forhandlingene om nye arbeidstidsbestemmelser. Noen henvender seg direkte til styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen (H). Hun beskriver meldingene hun mottar på e-post, Facebook og Twitter som nedlatende personkarakteristikker.

- Det er mange meldinger om hvor håpløs jeg er som person. Jeg ville kalt det mobbing. Det er det det ville ha vært i en skolehverdag, sier Helgesen til Dagsavisen.

Hun sier hun har gjort seg tanker om at det er lærere som står bak meldingene.

- Det er disse som skal lære barna våre om demokratiet, om å ha toleranse og respekt for andre menneskers meninger.

 

Er det verdt det?

KS-lederen konstaterer at konflikten om arbeidstidsbestemmelser mellom lærerne og KS vekker sterke følelser. Men hun synes det er lite konstruktivt å bruke kreftene på det hun beskriver som personangrep.

- De mildeste variantene går på at jeg ikke har noe kunnskap om skolen, at jeg ikke har tillit og at jeg vil rasere norsk skole. De grovere variantene egner seg ikke på trykk, hevder Helgesen.

Hun vil derfor ikke gjengi disse.

- Jeg prøver å unngå å lese alt. Du kjenner jo at det gjør noe med deg. Noen av uttalelsene går over grensen, sier hun.

Tidvis har det vært så tøft at hun har reflektert over prisen for å la seg velge til denne type posisjoner.

- Jeg har stilt meg spørsmålet om det er verdt det, eller om prisen er for høy, sier Helgesen.

 

- Skille sak og person

Så langt har hun konkludert med å fortsette som leder for kommunenes interesseorganisasjon. Hun er fokusert på at organisasjonen har et oppdrag om å forhandle fram en ny arbeidstidsavtale.

- Jeg vet at dette er en type sak som utløser sterke følelser. Men det er viktig å skille sak fra person. Det er lov å være uenig, men det må gå an å argumentere uten å komme med ufine personangrep, sier Helgesen.

Hun understreker at motparten i forhandlingene er profesjonell, og at klimaet der er godt.

 

«BITE ME»

En åpen Facebook-gruppe, som støtter Utdanningsforbundets krav i forhandlingene, har nå over 16.000 medlemmer. Diskusjonene i gruppa viser et brennende engasjement og stor kampvilje. Innimellom er tonen også ganske krass:

«KS: BITE ME. Hvis det jeg gjør nå i kveld ikke er godt nok for dere vil jeg gjerne få vite hvorfor, og hva DERE mener er godt lærerarbeid!», skriver en av medlemmene i gruppa. «Jeg er såååååå lei av KS! Tenk å ha sååååå lite respekt for en hel yrkesgruppe! Tenk å ha så liten ydmykhet! Tenk å ha så liten evne til å lytte og det å finne gode løsninger! Etter alt jeg har lest om dem synes de å mangle det meste av det som trengs for å gjøre en god jobb. Går det an å sparke dem?», skriver en annen. «JEG HAR INGENTING TIL OVERS FOR FOLK SOM STÅR FRAM OG JUGER SÅ DET RENNER AV DEM. Det gjør KS sine ledere. (...)», skriver en tredje.

I en diskusjonstråd skriver en person at man - for å komme i betraktning som KS-leder - «må være både hjerteløs, hjernedød og ha en virkelig skrudd virkelighetsoppfatning.» En som kommenterer innlegget skriver at «kameleonen og slimålen har mange fine egenskaper.»

Til dette har Helgesen én ting å si.

- Det er naturlig at vi nå reflektere over hvordan vi debatterer og omtaler hverandre i det offentlig rom. Vi er rollemodeller for barna våre, sier Helgesen.

 

Ap-politiker presset

Mette Gundersen, nestleder i KS og Ap-politiker, har også vært i hardt vær etter at hun forsvarte kravet om å endre arbeidstidsbestemmelsene. Hun er blitt kalt både fagforeningsknuser og Høyre-dame.

- Jeg blir også beskyldt for å være gal. Det er synd at det er blitt en persondebatt, sa Gundersen til Fædrelandsvennen i går.

Gundersen besvarte ikke på Dagsavisens gjentatte henvendelser i går.

samfunn@dagsavisen.no

 

 

- Vi skal oppføre oss skikkelig

- Sånt skal vi ikke ha noe av. Jeg vil gjerne se på det Helgesen har mottatt, og om nødvendig be våre tillitsvalgte rydde opp. Vi skal oppføre oss skikkelig, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

Hun har samtidig forståelse for at KS sitt forslag skaper sinne, frustrasjon og fortvilelse blant norske lærere. Forslaget er på mange måter dråpen som har fått begeret til å flyte over, påpeker Lied.

- De fleste lærere jobber innmari mye, de har fått flere oppgaver og økte forventninger, samtidig som rammene er blitt dårligere. Når KS foreslår dette, blir det for sterkt, sier Lied.

Hun mener forslaget bærer preg av liten forståelse for jobben lærerne gjør.

- Det er ikke rart at mange reagerer når KS ikke forstår deres situasjon, sier Lied.

Hun har fått flere tilbakemeldinger fra lærere som vurderer å slutte.

- Mange sier de ikke vil stå så lenge i jobb hvis KS sitt forslag blir innført ved deres skole, sier Lied.