Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mister ikke nattesøvnen i bekymring over at KrF skal vende seg mot venstre og Arbeiderpartiet. Han tror også folk flest vil ha nytte av søndagsåpne butikker, kristne eller ei. FOTO: Helle Gannestad

Fnyser av søndagsstrid

Hvorfor ikke ta handleturen på vei hjem fra kirka? Personlig kristen og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen frykter ikke noe søndagsopprør.

– Jeg mister ikke nattesøvnen over Aps flørting med KrF, sier Solvik-Olsen til Dagsavisen.

For mens Arbeiderpartiet har brukt sommeren til å flørte med KrF i Sarons dal, har den blåblå regjeringen stått i bresjen for å åpne søndagen for storhandel. Det på tross av sterk motstand til forslaget.

Av høringssvar fra 103 kommuner går 100 imot, viser en gjennomgang Kommunal Rapport har gjort.

Motstand er det også i de borgerliges egne rekker. Klassekampen kunne denne uka melde om at 37 lokallag vendt tommelen ned for søndagsåpne butikker i sine kommuner. 21 av Frps lokallag har gjort det samme.

Bare leker

Det uroer likevel ikke Frp-nestleder og statsråd Ketil Solvik-Olsen.

– Når jeg snakker med KrF-ere på grunnfjellet, så sier de at det er kjekt at KrF får være i sentrum og få eksponert seg. Selvfølgelig er KrF med på den leken der. At de tar det alvorlig med tanke på å støtte en helt annen regjering med en helt annen holdning? Nei.

Han mener KrF de siste 20 månedene har fått mye gjennomslag når det gjelder familieverdier, miljø, utvikling av god kollektivtrafikk, og flere verdibaserte spørsmål.

– De husker nok at de fikk tilnærmet null gjennomslag i de 96 månedene Ap styrte landet sist. Dessuten er de største bastionene til KrF på Vestlandet. Det er ikke røde KrF-velgere. Det er blå KrF-velgere, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: – Søndagsåpnent er en krigserklæring mot KrF

Har Støre støtte?

– Det som er interessant, er at Støre begynner å endre Aps politikk for å tiltrekke seg KrF. Det spørs om han faktisk har støtte for det i Arbeiderpartiet når alt kommer til alt, sier Solvik-Olsen.

Han viser til debatten om kontantstøtte der Ap-lederen fikk passet sitt påskrevet av kvinner internt i partiet.

– Standpunktet hos mange i Ap har vært at barn skal i barnehage. Ferdig med det. Vi vet at det ikke er KrFs politikk. Nå begynner Støre å formulere seg veldig omtrentlig, for å få alle til å tenke at «Ok, dette høres ikke så galt ut». Men vi vet at det er forskjell på Støres dialog med seg selv, og den politikken Ap kommer til å føre, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: Disse to karene kommer aldri til å holde butikken åpen på søndager

Gjør seg lekre

Frp-nestlederen mener de politiske sakene Ap lagde mest bråk rundt i fjor vår, stort sett var saker KrF hadde kjempet gjennom.

Han mener det sier noe om kulturkollisjonen som venter dersom Ap og KrF skal formalisere et samarbeid.

– Jeg tviler sterkt på at hvis Støre plutselig får med seg KrF på laget i 2017, så vil Arbeiderpartiet mene det stikk motsatte. Dette er et spill for galleriet fra Ap. Nå skal de prøve å gjøre seg lekre, men når det kommer ned til beinhard politikk, så vet KrF hvor landet ligger.

– Kan KrF risikere å bli lurt? Har du grunnlag for å si det?

– Ja, det er bare å se på det Støre sier om kontantstøtten. Ap har altså en annen vedtatt politikk enn det Støre går ut og gir inntrykk av. Han sier det jo på sin finurlige tåkelagte måte. Han snakker om «en slags» kontantstøtte, men enten så betaler du folk når de ikke bruker barnehage, eller så gjør du det ikke. Hvilket ord du bruker på det – altså det er bare ordkløyveri fra hans side.

Kjøper bensin

– Men sett bort fra KrF. Hva med de kristne velgerne? Dere har jo klart å hisse opp en del folk med dette forslaget om søndagsåpent?

– Ja, og så er det mange som ikke bryr seg. Vis meg den kristne som ikke har kjøpt bensin på en søndag, som ikke har vært i en kiosk på søndag, som ikke har vært ute og flydd på en søndag, sier Solvik-Olsen.

Han viser også til at det allerede jobber mange på lørdager og søndager i Norge i dag.

– Men ser du med like stor ro på at så mange lokalt, også i dine egne rekker er mot søndagsåpne butikker?

– Det er mange lokallag som har ulike lokale forutsetninger. Som parti har vi tatt et veldig klart standpunkt. Men Frp, som mange andre partier, består av forskjellige individ med ulike meninger, sier Frp-nestlederen.

Han har selv vokst opp med å jobbe på søndager omtrent hver helg.

– Vi hadde bensinstasjon. Jeg har aldri hørt at noen sa at jeg hadde en dårlig oppvekst, at ikke familien min fungerte.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Gud og handletur

I sommeren har bil- og bensinentusiasten vært på ferie i USA, der han selv har bodd i en 4–5 årsperiode.

– Der er det mye større kirkedeltakelse enn i Norge. Mange kombinerer det å gå på gudstjeneste med å gå ut å spise, for så å ta en liten handletur på vei hjem. Mange opplever jo tidsklemma i hverdagen. Småbarnsfamilier skal rekke å bringe og hente i barnehage eller skole, komme seg på jobb og så har ungene fritidsaktiviteter. Det å få klemt inn litt handling innimellom alt dette på ettermiddagen eller kvelden blir ganske stressende. Det å kunne bruke litt mer av helgen på sånne ting, tror jeg ville roet ned hverdagen litt, mener Solvik-Olsen.

Det er nestleder Hadia Tajik som svarer for Ap-lederen.

– Hvis Solvik-Olsen er bekymret for om lederen av Ap fronter Ap-politikk, kan jeg som nestleder bekrefte at det gjør han. Vår politikk er vedtatt av landsmøte. Den endres ikke, verken for å tekkes KrF eller for å tilfredsstille Ketil Solvik-Olsen, sier Tajik til Dagsavisen.

– Nærmer oss

Hun mener det er Frp-nestlederen som driver med ordkløyveri, ikke Støre og Arbeiderpartiet.

– Vi satt åtte år i regjeringen uten å avskaffe kontantstøtten for ettåringer. Vi avskaffet den for toåringer, og KrF ønsker ikke å gjeninnføre det. At vi har nærmet oss hverandre i familiepolitikken er kanskje et problem for Frp, som ønsker å utvide kontantstøtten til toåringer. At KrF og Ap er enige om pappakvoten og uenig med Frp er kanskje også først og fremst et problem for Frp som vil avskaffe hele ordningen, sier Tajik.

 

Dette er ingen lek for KrF!

KrF-leder Knut Arild Hareide advarer Solvik-Olsen mot å undervurdere sprengkraften i saken om søndagsåpne butikker.

– Jeg er forundret over at dette kommer fra denne kanten av Frp. I min tid som partileder i KrF har det ikke vært noen sak med mer sprengkraft en søndagsåpne butikker. Dette er de mest blå og de mest røde i KrF ufattelig enige om, sier Hareide.

Overrasker

Han er spesielt overrasket over at det er Solvik-Olsen som uttaler seg med så stor ro om søndagsstriden.

– Jeg trodde han, med sin kristne bakgrunn, kjente det kristne landskapet og KrF bedre. Det er tydelig at han har brukt all sin tid og kraft på å være samferdselsminister, og ikke klarer å fange opp hvor stort engasjement det er om denne saken i KrF, sier Hareide.

Han viser til at den saken sammen med asylbarnsaken har gjort at regjeringens popularitet har sunket det siste året.

– Vi har ikke en samarbeidsdebatt i partiet nå. Den tar vi inn landsmøtet våren 2017. Men jeg tror det er veldig lurt av regjeringspartiene å prøve å forstå KrF bedre enn det Solvik-Olsen gjør i dette oppsiktsvekkende intervjuet i Dagsavisen, sier Hareide.

Bør ta seg bryet

Det gjelder ikke bare KrF, understreker Hareide.

– Jeg undrer meg over at Solvik-Olsen ikke tar seg bryet med å besøke flere menigheter og kristne for å forstå dette engasjementet, sier Hareide.

Han mener motstanden er klar i hele landskapet av kristne i Norge.

– Her er det et veldig samstemt nei, selv om argumentasjon er noe ulik, sier Hareide.

I intervjuet sier også Frp-nestlederen: Vis meg den kristne som ikke har handlet bensin på en søndag. Også det reagerer Hareide på.

– Jeg har selv handlet på en søndag. Men det er også noe av grunnen til at jeg er veldig mot dette. Å åpne for full handling vil prege veldig mange, og det å sette noen rammer, slik vi har i dag, er viktig for at søndagen ikke skal bli den store handledagen.