Innenriks

– FNs kullrefs blir symbolpolitikk

SVALBARD: Miljøbevegelsen er glad for FN-støtte for kravet sitt om kull-stopp på Svalbard, men lokalstyrelederen i Longyearbyen advarer mot symbolpolitikk.

Under det prestisjetunge Ny-Ålesund-symposiet denne uken kritiserte FNs klimasjef Christina Figueres Norges kulldrift på Svalbard. Kulldriften harmonerer dårlig med det Svalbard ellers representerer gjennom klimaforskning, uttalte Figueres.

– Det er ingen av oss som skyver det under en stol at kullutvinning på Svalbard er et stort dilemma. Men jeg er mer i tvil om det vil være med på å løse de globale klimautfordringene å legge et symbolpolitisk press på Svalbard, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen til NTB.

Framtidsrettet

Istedenfor å slå av en samfunnsmotor for Svalbard-samfunnet som representerer verdiskapning, infrastruktur og familiesamfunn, bør man heller ta gruvehistorien med seg når man skaper noe for framtiden. Lokalstyrelederen peker på kombinasjonen med kullutvinning til energiverket og planene om CO2-rensing og lokal lagring.

– Der har vi et lite, lukket system som kan bidra til utrolig mye positivt. Denne kompetansen kan være mer klima-relevant for kullgruvene som stadig åpnes i Kina og Østen enn om vi legger ned virksomheten på Svalbard, sier lokalstyrelederen.

Lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, trekker en motsatt og kontant konklusjon etter FN-kritikken.

– Norge bør ikke bidra til å fyre opp under verdens kullforbruk. Gruvene på Svalbard bør legges ned, sier han.

– Soler seg i glansen

Greenpeace-leder Truls Gullowsen mener FNs klimasjef sa veldig mye riktig under sitt opphold på Svalbard der også lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri deltok.

– Jeg skulle ønske at Norge som synes det er viktig å sole seg i glansen fra internasjonale klimapersonligheter, snart kan begynne å ta rådene deres på alvor, ikke bare sole seg i glansen av at de deltar på møter i norsk regi, sier Gullowsen til NTB.

Han viser til at Figueres i NRK-intervjuet også utfordrer Norge på hvor store kostnader vi skal bruke for å lete etter olje og gass. Figueres sa at norske myndigheter bør vurdere nøye om det er fornuftig å lete etter olje og gass på nye og utfordrende steder når mesteparten av de ressursene som er billige å utvinne, er tatt ut.

– Stjerneeksempelet på dette er Statoil prøveboring på Hoop ikke langt unna Bjørnøya som Greenpeace nå aksjonerer mot, sier Gullowsen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen