Innenriks

FN-rapportør: Mener Norge må gjøre noe med det norske klimaparadokset

David Boyd, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, mener det er på høy tid at Norge setter en stopper for nye olje- og gassprosjekter.

– Det overrasket meg hvor entusiastiske folkene i Oljedepartementet var da de snakket om fjorårets nye funn i Barentshavet. Dette er ikke tidspunktet for å være entusiastisk over nye oljefunn.

David Boyd, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, har vært i Norge i over en uke. Under oppholdet har han møtt en rekke representanter for regjeringen og ulike organisasjoner. Dagsavisen møtte Boyd samme dag som statsminister Erna Solberg talte til verdens ledere under klimatoppmøtet i New York.

Les også: Klimatoppmøte: Norge inn i nytt, stort regnskogprosjekt

Paradokset

Boyd begynner uoppfordret å snakke om det norske klimaparadokset. Regjeringen vil at Norge skal være et foregangsland på klima og ønsker å ha en lederrolle internasjonalt, samtidig skal norsk olje- og gassvirksomhet fortsette med full styrke.

– Norge er både en klimaleder og en sinke, men det ser ikke ut som om norske myndigheter er villige til å ta tak i dette paradokset. Jeg har møtt mange organisasjoner og personer fra sivilsamfunnet som vil gjøre noe med det, men regjeringens posisjon ser ut til å være at de skal gjøre mange positive klimatiltak, men når det gjelder olje- og gassindustrien er det business as usual. Det går ikke lenger, sier Boyd.

Han viser til at det er 27 år siden Norge signerte FNs rammekonvensjon om klimaendringer.

– På 27 år har norske utslipp gått opp, ikke ned. Det er ikke bærekraftig, og Norge må gjøre mer for å få ned utslippene.

Boyd viser også til at 81 prosent av verdens samlede energiforbruk kommer fossilt brennstoff i dag.

– Andelen var akkurat den samme for 27 år siden. Det er et bevis på at vi har feilet katastrofalt.

Les også: Donald Trump dukket uanmeldt opp på FNs klimatoppmøte

Kjøper ikke argumentet

Regjeringen mener produksjon av olje- og gass er en del av klimaløsningen, og det vises stadig til at norsk oljeproduksjon er renere enn i andre land. Boyd kjøper ikke det argumentet og mener Norge må stanse all leting etter olje og gass.

– Frankrike har forpliktet seg til å fase ut produksjonen av fossilt brennstoff. Costa Rica, som ikke er i nærheten av å være et så rikt land som Norge, har tatt en avgjørelse på at landet ikke skal utvinne olje- og gassressursene de har utenfor kysten. Det jeg foreslår, er ikke radikalt, andre land gjør det allerede.

Boyd mener olje- og gass-tenkningen til styresmaktene i Norge også er risikabel.

– Se på hva som har skjedd med kullindustrien de siste årene: Land som har vært avhengig av kull, går nå gjennom store omveltninger og kaos. Her har Norge en lekse å lære. Omveltningen kan skje raskt også når det gjelder olje og gass, derfor er det risikabelt å fortsette som før. Jeg sier ikke at dere skal stenge olje- og gassproduksjonen i dag, men dere må planlegge for en fossilfri økonomi, og det må skje nå.

– Så hvorfor tror du norske politikere er så redde for å røre ved oljeindustrien?

– Det handler om penger, bare penger. Jeg kan ikke se noen annen forklaring.

Klimasøksmålet

Boyd som er jussprofessor, har fulgt klimasøksmålet mot den norske staten med stor interesse. Greenpeace og Natur og ungdom saksøkte i 2016 staten for oljeboring i Barentshavet. Det var første gang Grunnlovens paragraf 112 ble prøvd i retten. Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner. Miljøorganisasjonene tapte første runde i retten, men anket, og saken skal opp igjen i november. Boyd håper miljøaktivistene vinner fram og mener det var et «veldig viktig søksmål».

– Det var en skuffende avgjørelse, og jeg mener den rent vitenskapelig ikke kan forsvares. Retten var enig i at det er en menneskerett å leve i et sunt miljø, men for meg ser det ut som om retten har problemer med å forstå klimavitenskapen. Det ble vektlagt at oljen og gassen som Norge har eksportert, ikke har påvirket den norske befolkningen. Men det spiller jo ingen rolle om det fossile brennstoffet blir brukt i andre land, det vil uansett føre til global oppvarming. Jeg håper nå at ankeinstansen legger til grunn en bedre forståelse av klimavitenskapen.

– Hva vil det bety om miljøorganisasjonene vinner fram med sin sak?

– Det vil gi et tydelig signal til regjeringen om at den må stoppe å utforske nye områder og ikke dele ut flere lisenser for olje- og gassvirksomhet. Det er også det klare rådet fra meg, sier Boyd.

Rapporten fra spesialrapportørens opphold i Norge vil bli publisert i mars neste år.

Les også: Takket aldri ja til livstid i Greenpeace

Mer fra Dagsavisen