STREIK?: Blir det buss-streik kan det bli et problem ikke bare for de som kjører kollektivt, men også for de som skal ut å fly. Her er et bilde fra en shuttlebuss, men ved sørligere breddegrader.

Flypassasjerer kan bli rammet av buss-streik

LØNNSOPPGJØRET: Om bussjåførene går til streik i morgen kan flypassasjerene på Gardemoen bli hardt rammet, melder Yrkestrafikkforbundet.

For sjette gang på rad havnet bussoppgjøret hos riksmekleren.

Det var de fire arbeidstakerorganisasjonene Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet, Yrkestrafikkforbundet og Norsk Jernbaneforbund som brøt forhandlingene. Motparter er Transportbedriftenes Landsforening (NHO) og Nettbuss (NAVO).

Og selv om det nærmer seg fristen mekles fortsatt.

- Det betyr at 3400 bussjåfører muligens går ut i streik i morgen. 1500 av dem er våre medlemmer, sier informasjonsansvarlig Ida Kristiansen i Yrkestrafikkforbundet til Dagsavisen.

De fleste kan bli tatt ut i streiken hører til på Østlandet. Samt i Bergen-, og Stavanger-området.

- Gardermoen rammet

Blir det streik kan det bli et problem ikke bare for de som kjører kollektivt, men også for de som skal ut å fly.

Det er store ombygginger på Gardermoen, som fører til at flere enn normalt må bruke shuttlebuss for å komme fram til flyet de skal ta.

- Vi har fått opplyst at dette gjelder hele 30 prosent av flypassasjerene, og vi har tatt ut 19 av 30 sjåfører som kjører her i vår første streikepulje, sier Kristiansen.

Men også den mer ordinære busstransporten kan bli rammet.

- Yrkestrafikkforbundet har valgt å ta ut hele Nettbuss øst, og vi skiller ikke mellom skolebuss, rutebuss eller ekspressbuss, sier Kristiansen.

Mulig Norwegian-streik

Ikke nok med at buss-streik kan skape kaos på Gardermoen. Fra fredag kan det også bli streik hos flyselskapet Norwegian.

Parat og Norwegian møter nemlig mandag klokka 10 til tvunget mekling, og Parat har mulighet til å ta ut sine kabinansatte i streik med fire dagers varsel.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat fortalte lørdag at det ikke blir aktuelt med en streik fra onsdag, men understreker at de fortløpende kan benytte seg av firedagersvarselet.

– Vi beklager den usikkerheten dette medfører overfor en uskyldig tredjepart, sier Parat-leder hans Erik Skjæggerud til NTB.

Han understreker at det er Norwegian som har satt seg selv i denne situasjonen. Parat-lederen forventer en krevende mekling, men sier at meklingen ikke er mer komplisert enn at det er mulig å finne løsninger, om Norwegian er interessert.