Flygerforbundet mener det må vurderes å sette alle ambulansefly på bakken

Flygerforbundet mener myndighetene må vurdere å ta alle ambulansefly ut av drift, fremgår det i en bekymringsmelding sendt fra Norsk Flygerforbund.

Meldingen er sendt på bakgrunn av henvendelser fra forbundets medlemmer i Luftambulansetjenestens Flygerforening (LTF) til Luftfartstilsynet søndag, melder VG.

Ifølge Flygerforbundet har flygerne i lang tid følt på en usikkerhet på grunn av manglende forbedring av tjenesten.

– Våre medlemmer har nå opplevd krisetilstander helt siden oppstart med ny operatør 1. juli, sier forbundsleder Yngve Carlsen.

Les også: Senterpartiet ber regjeringen heve kontrakten med Babcock

Flere feil

Det fremgår også av bekymringsmeldingen at flere feil inntreffer på samme flyging, og at sentrale tekniske tjenester ikke i tilstrekkelig grad klarer å utføre feilsøking.

Nestlederen i Sosialistisk venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, undres over hva helseministerens plan er hvis alle flyene må på bakken.

– Dette er langt mer dramatisk enn hva vi har fått opplyst så langt, sier han til NTB.

Lørdag ble det kjent at fem ambulansefly var satt på bakken. Flyene skal ha mistet motorkraft under landing. Babcock vet ikke når feilen vil være løst.

Les også: UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med mangel på ambulansefly

Høie kjente til trøbbel i august

Helseminister Bent Høie (H) erkjenner at han siden august har visst om de tekniske problemene med flere av luftambulanseflyene.

– Det kommer oss for øre at disse tekniske utfordringene har vært kjent for Luftambulansetjenesten siden august. Hvor lenge ha statsråden kjent til disse tekniske utfordringene? spurte Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol i Stortinget mandag.

– Når det gjelder de tekniske utfordringene, er det riktig at de har vært kjent siden august. Det er også noe det har vært jobbet med, det har ikke vært holdt hemmelig eller skjult, svarte Høie.

Hardkjør

– Det har vært jobbet med hos operatøren for å løse utfordringene. Når man ikke klarte å løse dette som man hadde gjort tidligere, valgte man å sette de fire flyene på bakken for å få assistanse fra fabrikanten til å løse problemet, forklarte han.

Høie fikk et hardkjør mot seg om situasjonen i Luftambulansetjenesten da han møtte i Stortinget mandag for å debattere neste års helsebudsjett.

Fire av Babcocks elleve ambulansefly var mandag fortsatt ute av beredskap.