Vannet flommer på Karl Johan 2. juni 2013. I morgen, nøyaktig to år senere, er det igjen varslet mye regn og flom i Oslo. FOTO: LARS KRISTOFFERSEN/NTB SCANPIX

Flomvarsel for områder rundt Oslofjorden

Det kan bli flom i Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold tirsdag, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel , og det ventes mye nedbør over Østlandet fra tirsdag formiddag. I de fem fylkene er det varslet 20-40 millimeter nedbør.

– Dette kan føre til vannføringsøkning til gult nivå i mindre og middelstore elver og bekker, opplyser NVEs varslingstjeneste Varsom.no.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Gult nivå er det andre av fire aktsomhetsnivå, og innebærer at det kan forekomme lokale oversvømmelser i tettbygde strøk og bli spesielt stor vannføring for årstiden.

– Tettbygde strøk vil være utsatt og avløpsveier og stikkrenner bør renses, heter det fra varslingstjenesten.

Det er ikke utstedt jordskredvarsel for området. (NTB)

LES OGSÅ: Graver fram byelver til nytte og glede

 

Vintervær på første sommerdag

Regn og snøvær, sterk vind og stengte fjelloverganger. Den første dagen i juni er det lite som minner om sommer i Norge – unntatt i Nord-Norge.

Monica Hägglund Langen

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for alle fylker, unntatt de tre nordligste. I nord er det mot normalt fint vær, og den høyeste temperaturen i Norge i mai ble målt i Pasvik i Finnmark søndag, med 21,4 grader.

Men det dårlige været er ikke forbeholdt sørlige deler av landet, for Nord-Norge følger snart etter, skriver værvarslingstjenesten Yr.

Vindrekord

Det dårlige været startet på Vestlandet mandag, hvor det mildt sagt har vært ruskete. På Slåtterøy fyr ble det mandag morgen satt ny vindrekord for juni, med liten storm. Det blåste liten storm også på Utsira i morgentimene. Meteorologisk institutt opplyser at det siden 1951 kun har blåst mer én gang i juni, og det var i 2010. Også i Trøndelag er det vindfullt, og det blåser sterk kuling på kysten.

Politiet i Østfold melder at flere trær har blåst over veiene i området mandag formiddag, og politiet i Follo melder om det samme. På fylkesvei 124 ved Hjelmark har en bil, en Ferrari, blitt truffet av et tre og fått skader på panser og frontrute.

Stengte veier

I fjellområdene mellom vest og øst gir snø i kombinasjon med vind vanskelige kjøreforhold.

– Jeg har vært i denne jobben i mange år, og i min tid har vi aldri måttet stenge på grunn av uvær i juni, men i dag hadde vi ikke noe valg, sier Tor Helge Tveit, som koordinerer brøytetjenesten på Hardangervidda, til NRK.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for personbiler, mens det er kolonnekjøring for biler over 7,5 tonn, ifølge Vegvesenet. Riksvei 51 over Valdresflya, E134 over Haukelifjell og riksvei 50 Hol-Aurland er også stengt som følge av dårlig vær.

I tillegg er ferjestrekningen Mortavika-Arsvågen på E39 i Rogaland stengt på grunn av uvær. (NTB)